Bez promjena F1 kalendara za 2012.

Održavanje utrke u Bahreinu 22. aprila ostaje nesigurno (EPA)

Kalendar Svjetskog prvenstva Formule 1 za 2012. godinu, koji sadrži 20 takmičenja, odobren je u srijedu bez promjena od strane upravljačkog tijela ovog sporta uprkos ranijim sumnjama o održavanju utrka u Bahreinu i Sjedinjenim Američkim Državama, prenio je Reuters saopćenje Međunarodne automobilističke federacije (FIA).

„Kalendar SP-a za narednu godinu je potvrđen, sa istim sadržajem koji je ranije objavljen“, stoji u saopćenju FIA-e objavljenom nakon sastanka Vijeća svjetskog motosporta u New Delhiju.

Sumnje u kalendar su se javile nakon što je prvi čovjek Formule 1 Bernie Eccleston, koji ga je proslijedio FIA-i na konačnu potvrdu, ponudio praktično ulimativni ugovor organizatorima planirane Velike nagrade SAD u Austinu, Texas.

Nesigurnost zbog nemira

Također je bilo nesigurnosti oko utrke za VN Bahreina koja je ove godine bila otkazana zbog nemira koji idalje potresaju ovo kraljevstvo u Zaljevu.

Izvori sa susreta su kazali za Reuters da promjene kalendara, objavljenog krajem avgusta i u kojem se navode samo države domaćini, a ne tačni lokaliteti utrka, nisu razmatrane.

Ecclestone je za Reuters izjavio na posljednjoj utrci završene sezone, VN Brazila, prošlog mjeseca kako sumnja da će takmičenje 18. novembra naredne godine na stazi Circuit of the America, koja još nije izgrađena, uopće biti održano.

„Istina je kako se ovo ne podudara sa uslovima ugovora. A kada napravimo ugovor, na nama je da odlučimo da li će dobiti organizaciju takmičenja“, kazao je.

Izgradnja staze u Texasu je zaustavljena prošlog mjeseca.

Ova utrka bi značila povratak Formule 1 u SAD nakon 2007. godine kada je posljednja održana 2007. godine na stazi Indianapolis. SAD planira 2013. godiine održati još jednu utrku, ovu na ulicama New Jerseya.

Održavanje utrke u Bahreinu 22. aprila ostaje nesigurno, pa će razvoj političke situacije odlučiti o njenoj realizaciji. Bomba postavljena ispod jednog automobila eksplodirala je u nedjelju nedaleko od ambasade Velike Britanije u bahreinskoj prijestonici Manami i prošla je bez žrtava.

Većina timova koji se takmiče u Formuli 1 imaju sjedište u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Stari kontinent uskoro gubi tri utrke i, umjesto dosadašnjih osam, imat će pet utrka, izjavio je prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone.

Published On 30 Nov 2011
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO