Messi, Xavi i Ronaldo kandidati za “Zlatnu loptu”

Messi je osvojio „Zlatnu loptu“ 2009. i 2010. godine (AFP)

Lionel Messi je na putu da izjednači rekord i osvoji treću uzastopnu nagradu Svjetske nogometne federacije (FIFA) „Zlatna lopta“ (Ballon d'Or), najveće nogometno priznanje na svijetu, nakon što je Argentinac u ponedjeljak imenovan među tri nominirana.

Pored njega, u konkurenciji su Messijev suigrač iz španske Barcelone Xavi Hernandez, te član Real Madrida, Portugalac Cristiano Ronaldo.

Oni su se našli na konačnom, „skraćenom“ spisku, na kojem je prethodno bilo 55 nogometaša.

Veliki favorit

Messi, koji je osvojio „Zlatnu loptu“ 2009. i 2010. godine, veliki je favorit da ostvari het-trik u naslovima nakon što je vrhunskim nastupom predvodio Katalonce u trijumfu nad engleskim Manchester Unitedom u majskom finalu Lige evropskih prvaka.

Do sada je u tri uzastopna navrata „Ballon d'Or“ osvojio bivši reprezentativac Francuske i trenutni predsjednik Evropske nogometne asocijacije UEFA Michel Platini, a prvu je dobio 1983. godine.

Prošle godine je došlo do spajanja dvije nagrade, “FIFA-in igrač godine” i “Ballon d'Or” u FIFA Ballon d'Or i sada pravo glasa imaju selektori i kapiteni reprezentacija, kao i sportski novinari.

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika bit će održana se 9. januara slijedeće godine u švicarskom Cirihu, a voditelj manifestacije bit će legenda holandskog nogometa Ruud Gullit, osvajač „Zlatne lopte“ 1987. godine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO