Preminuo slavni nogometaš Socrates

Socratesovom umijeću su se divili mnogi: Nogometaš s bivšim britanskim premijerom Gordonom Brownom (EPA)

Legendarni brazilski nogometaš Socrates preminuo je jutros u Sao Paulu u 57. godini, nakon što je dan ranije u kritičnom stanju primljen u bolnicu.

Bivši brazilski reprezentativac primljen je u bolnicu zbog sumnje u trovanje hranom, ali je odmah prebačen na intenzivnu njegu nakon što je ustanovljeno da je pretrpio septički šok.

Vjeruje se da je infekciju izazvala bakterija kojom se bivši nogometaš kontaminirao pri obiteljskom ručku, javljaju agencije.
Socrates je već dva puta u posljednja četiri mjeseca bio u bolnici zbog unutrašnjeg krvarenja.

On je jučer priključen na aparat za vještačko disanje i na dijalizu.

Njegova supruga je navela da je Socrates u petak primljen u bolnicu zbog trovanja hranom.

Socrates, famozni doktor i legendarni kapetan Brazila na svjetskim prvenstvima u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, koji je penale uvijek izvodio s mjesta, primljen je i u septembru mjesecu u bolnicu u Sao Paolu zbog krvarenja u želucu.

Karijera duga 23 godine

Brazilski mediji su i tada javljali da je njegovo stanje vrlo ozbiljno.

U karijeri dugoj 23 godine, Socrates je igrao za Botafogo, Corinthians i sezonu za Fiorentinu u Europi, pa se vratio u Flamengo, odigrao sezonu za Santos i zaključio karijeru u svom Botafogu.

Prekomjerno konzumiranje alkohola Socrates je priznao nakon što je prvi puta bio otpušten iz bolnice u Sao Paulu zbog izlijeva krvi u trbušnom predjelu.

Minulog ljeta je zbog istog problema Socrates dva puta morao u bolnicu. Prvi puta se u bolnici zadržao osam dana, a drugi put gotovo tri sedmice.

Izvor: Agencije