Rasprava francuskih političara o Beckhamu

Navodno je Beckhamu ponuđen ugovor sa mjesečnom platom od 800.000 eura (EPA)

Engleski nogometaš David Beckham još nije potpisao za Paris Saint Germain, ali su njegov mogući dolazak i plata u tom klubu već postali predmet rasprave među francuskim političarima.

Prema tvrdnjama francuskih medija, uprava kluba sa „Parka prinčeva“ ponudila je engleskom internacionalcu ugovor sa mjesečnom platom od 800.000 eura.

„Dosta je bilo sa ovakvim platama i trošenjem, a to nije problem samo u nogometu. Mi, socijalisti, zalažemo se za uvođenje ograničenja visine plata“, rekao je poslanik Socijalističke partije Jean-Marc Avrault francuskim medijima.

Predsjednički kandidat Zelenih, Eva Joly, priznala je da je šokirana platom koja je navodno ponuđena Beckhamu, „pogotovo ako se uzme u obzir ekonomska kriza“.

„To više nije ni igra, nogomet se pretvorio u posao. Očekujem da će se prodati i ogroman broj majica i dresova sa njegovim imenom“, kazala je ona.

Državni sekretar u ministarstvu ekonomije Francuske Frederic Lefebvre rekao je da je klub vjerovatno dobro procijenio sve ekonomske i marketinške aspekte dovođenja engleskog nogometaša kojem krajem ove godine završava ugovor sa američkim klubom La Galaxy.

„Trebali bi sačekati i vidjeti koliko će Beckhamov dolazak značiti za PSG. Što se tiče plata u nogometu, one jesu visoke, ali ne smijemo zaboraviti da su karijere igrača kratke“, dodao je.

Duhoviti Raffarin

Možda najduhovitiji komentar imao je bivši francuski premijer Jean-Pierre Raffarin, koji je izjavio da je važnije što će u Pariz doći Beckhamova supruga Victoria.

„Oduševljen sam što ona stiže u glavni grad Francuske“, rekao je Raffarin.

U maju ove godine Investicioni fond Katara postao je vlasnik PSG, a Parižani su u ljetnom prelaznom roku potrošili dosta novca za pojačanja.

Najskuplje je plaćen Javier Pastore koji je došao iz italijanskog Palerma za više od 40 miliona eura.

Nogometaši PSG-a osvojili su naslov jesenskog prvaka u Francuskoj zahvaljujući pobjedi od 1:0 na gostovanju protiv Saint Etiennea u posljednjem dvoboju 19. kola prvenstva ove države.

Parižani su do pobjede stigli autogolom vratara domaćih Ruffiera u 32. minuti. Paris SG je vodeći na tabeli sa 40 bodova, slijede Montpellier sa 37, Lille sa 36 i Lyon sa 35.

Izvor: Agencije