Mayweatheru upitan duel s Pacquiaom zbog zatvora

Mayweatherovo priznanje krivice pomoglo mu je da izbjegne nekoliko godina zatvora koje su mu prijetile (EPA)

Sudija u Las Vegasu osudio je boksera Floyda Mayweathera mlađeg na 90 dana u zatvoru zbog njegove uloge u slučaju nasilja u kući iz 2010. godine, a u koji su još umiješani troje njegove djece i njihova majka.

Mayweather je priznao krivicu za umanjenu optužnicu o nasilju u kući. Ova kazna komplicira, a možda i uništava planove o borbi početkom proljeća između Mayweathera (42 pobjede, bez poraza) i filipinske zvijezde Mannyja Pacquiaoa.

Mayweather se treba javiti u zatvor šestog januara, a kazna će mu se okončati početkom aprila. Glasnogovornica Okružnog suda u Clarku Mary Ann Price je kazala kako će bokser provesti „otprilike 65 dana u zatvoru jer će mu se smanjiti kazna za 22 dana zbog dobrog ponašanja“, uz tri dana koje je već odslužio.

Prema ovim navodima, Mayweather bi trebao izaći iz zatvora 11. marta.

On je rezervirao peti maj i dvoranu MGM Grand u Las Vegasu za narednu borbu, no Mayweatheru obično treba osam sedmica za pripreme. Također, potreban mu je i duži vremenski rok za kompletni promotivni raspored.

Iako pregovori o navedenom duelu još nisu zvanično počeli, promote Pacquiaoa Bob Arum je kazao kako razmatra mogućnost junskog duela njegovog pulena i Mayweathera na otvorenom, pred 45.000 osoba u Las Vegasu.

Prava kazna

Mayweatherovo priznanje krivice pomoglo mu je da izbjegne nekoliko godina zatvora koje su mu prijetile. Ipak, tužitelji su bili nepokolebljivi u zahtjevu da provede neko vrijeme iza rešetaka.

Slučaj je baziran na tvrdnjama Mayweatherove bivše djevojke Josie Harris, koja je kazala kako ju je bokser udario i prijetio djeci tokom svađe u njenom domu u septembru 2010. godine. Harris je navodno naljutila Mayweathera tako što mu je rekla da se zabavlja s drugim muškarcem.

Tužiteljica Lisa Luzaich kazala je kako Mayweatherovo ponašanje traži pravu kaznu.

„On je stalno u problematičnim situacijama iz kojih se svakako sam može izvući. U biti, to je tako zato što je ono što jeste i zato se može izvući sa svime što uradi. Jedino što ovome čovjeku može privući pažnju je oduzimanje slobode“, kazala je Luzaich.

Mayweather (34) nije reagirao kada mu je sutkinja Melissa Saragosa izrekla kaznu, dodavši kako mora odraditi 100 sati rada u zajednici i platiti kaznu od 2.500 dolara.

Mayweatherov advokat Karen Winckler kazala je kako razmatra mogućnost žalbe.

„Kazna je adekvatna. Bez obzira ko ste, morate snositi posljedice za svoja djela kada ona dosegnu ovaj nivo nasilja“, rekla je Saragosa.

Ukoliko Mayweather ne bude u mogućnosti nastupiti, Pacquiao će vjerovatno pokušati za rivala krajem proljeća imati neporaženog svjetskog prvaka u poluvelter kategoriji Timothyja Bradleya, ili Juana Manuela Marqueza, sa kojim se susretao već tri puta.

Izvor: Agencije