Protesti protiv sponzora ljetnih OI u Londonu

Spaljene lutke sa likovima Sebastiana Coea i Vijaya Kumara Malhotra (EPA)

Stotine preživjelih iz najveće industrijske katastrofe na svijetu u petak su spalile lutke s likovima dvojice zvaničnika organizacionih komiteta Olimpijskih igara u znak protesta protiv sponzorstva kompanije Dow Chemicals takmičenja u Londonu naredne godine.

Protesti su održani uoči 27. godišnjice nesreće u indijskom Bhopalu, gdje je iz tvornice pesticida Union Carbide ispušten smrtonosni plin koji je usmrtio, prema procjenama, 15.000 osoba, dok je na desetine hiljada ranjeno ili oboljelo zbog toga.

Blizu 200 osoba, od kojih su neke nosile transparente „Dole sa londonskim Igrama“ i „Želimo pravdu“, promarširalo je kroz, sada napušteni, pogon.

Oni su spalili lutke sa likovima Sebastiana Coea, predsjednika OK londonskih Igara, te Vijaya Kumara Malhotra, šefa indijskog olimpijskog organizacionog komiteta.

Dow je kupio Union Carbide 2001. godine i od tada tvrde kako su zahtjevi i tužbe povodom curenja plina riješeni kada je Union Carbide isplatio 470 miliona američkih dolara na ime kompenzacije porodicama poginulih i povrijeđenih.

Poziv na bojkot

Indijska vlada traži dodatnih 1,7 milijardi dolara od Union Carbidea za žrtve curenja, dok aktivisti optužuju Dow da nije očistio Bhopal od zagađenosti.

Shivraj Singh Chauhan, premijer indijske države Madhya Pradesh gdje se Bhopal nalazi, prošlog mjeseca je napisao pismo indijskom ministru sporta Ajayu Makenu u kojem se traži da ova azijska država bojkotuje Igre u Londonu, koje trebaju početi narednog jula.

Najmanje 21 indijski olimpijski takmičar je također tražio od organizatora takmičenja u britanskoj prijestonici da raskinu sponzorski ugovor sa Dowom.

Početkom ove sedmice je Mahotra kazao kako Indija ne namjerava sprečavati takmičare da nastupe u Londonu. Organizatori Igara su saopćili kako neće promijeniti svoj stav ka sponzorstvu Dowa.

Pet udruženja žrtava katastrofe u Bhopalu objavile su kako će zaustaviti sve vozove koji prolaze kroz ovaj grad u subotu kako bi privukli pažnju na svoje zahtjeve.

Kažu kako olimpijsko sponzorstvo privlači publicitet kompaniji koja odbija očistiti tla i vode Bhopala od otrovnih supstanci.

Izvor: Agencije