Autoriziran povratak sindikata igrača NBA lige

Povratak košarkaša na NBA parkete sve izvjesniji (EPA)

Košarkaši u američkoj NBA ligi autorizovali su povratak igračkog udruženja, dostavivši više od 300 neophodnih potpisa računovodstvenoj grupi koja kotira kao „treća strana“, prenosi AP.

Sa novim formiranjem sindikata, pregovori sa vlasnicima klubova koji se takmiče u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu se nastavljaju u petak o preostalim problemima koji bi se mogli pojaviti oko kreiranja ugovora o kolektivnom dogovoru, izjavila je osoba koja je upoznata sa planovima.

Sada se svi nadaju kako se ovaj ugovor može završiti slijedeće sedmice kako bi ga obje strane, igrači i vlasnici klubova, mogli ratificirati do planiranog otvaranja trening kampova 9. decembra.

„Ovo su dobre vijesti i one kompletiraju naredni korak u procesu finaliziranja našeg dogovora“, kazao je glasnogovornik NBA lige Tim Frank.

Kada su pregovori sa vlasnicima klubova u NBA ligi prekinuti, udruženje profesionalnih košarkaša (NBPA) odreklo se interesa u predstavljanju igrača, čime je napravilo put za pokretanje parnice o nepovjerenju protiv lige.

Uprkos tome, pregovori su se nastavili i prošle subote je napravljen preliminarni dogovor između košarkaša i vlasnika klubova.

Sindikatu je trebalo najmanje 260 potpisa igrača kako bi bio primljen u Američku računovodstvenu asocijaciju (AAA) do kraja četvrtka, no lako je premašio tu cifru.

Izvor: Agencije