Universidad osvojio Kup Sudamericana

Ovo takmičenje je drugo po jačini u Južnoj Americi i predstavlja pandan Ligi Evrope (Reuters)

Nogometaši ekipe Universidad de Chile osvojili su u noći između srijede i četvrtka Kup Sudamericana, nakon što su u uzvratnoj finalnoj utakmici na svom terenu savladali ekvadorski LDU sa 3:0.

U prvoj utakmici, koja je prošle nedjelje odigrana u Quitu, Universidad je slavio sa 1:0.

Čileanskoj ekipi to je prvi međunarodni trofej, a ovo takmičenje je drugo po važnosti u Južnoj Americi, te predstavlja pandan Ligi Evrope.

“Nisam ni sanjao da ću u karijeri ostvariti ovakav uspjeh, niti da ću imati priliku dodirnuti ovaj pehar”, rekao je poslije meča napadač Universidada Gustavo Canales.

Dvostruki strijelac za čileansku ekipu u revanšu finala bio je Eduardo Vargas u trećem i 88. minutu, a jedan gol dao je Gustavo Lorenzetti u 80. minutu.

Golman Universidada Jhonny Herrera čestitao je svojim saigračima na stavu koji su imali kroz cijelo takmičenje. „Bili smo nervozni, ali pobjeda pred našim navijačima je bila predivna.

Nove prilike

Nevjerovatno je da možemo takmičenje završiti sa titulom. Ovo dostignuće je nevjerovatno“, rekao je Herrera za Fox Sports.

Obje ekipe su utakmicu završile sa igračem manje, kod Universida je isključen Matias Rodriguez u 86. minutu, a kod gostiju Jorge Guagua u 68. minutu.

Osvajanje južnoameričkog Kupa će otvoriti ekipi Universidada šansu za osvajanje još trofeja, pošto su sada kvalifikovani za Suruga Bank Cup, za koji će se natjecati protiv šampiona japanske lige.

Također se mogu boriti za Recopa Sudamericana protiv ovogodišnjeg osvajača Copa Libertadores, brazilskog Santosa.

Izvor: Agencije