Simoncelli poginuo na takmičenju u Maleziji

Simoncelli je pao kada se sudario s Colinom Edwardsom i Valentinom Rossijem, a potom otklizao sa staze (EPA)

Italijanski motociklista Marco Simoncelli podlegao je povredama koje je zadobio prilikom pada u drugom krugu Velike nagrade (VN) Malezije MotoGP klase.

Organizatori su potvrdili da je 24-godišnjak preminuo u nedjelju, te da je trka otkazana nakon njegovog pada.

Simoncelli je pao kada se sudario s Colinom Edwardsom i Valentinom Rossijem, a potom otklizao sa staze na svojoj Hondi. 

Pad kacige

Kaciga mu je spala prilikom nesreće, nakon koje je prekinuta pretposljednja trka sezone.

Yamahin Edwards je također pao sa motora, ali je uspio izbjeći teže povrede, dok je Rossi uspio na svom Ducatiju doći do garaže.

Simoncelli je nepomično ležao na stazi prije no što je odnesen u ljekarski centar staze Sepang, gdje je proglašena njegova smrt. Casey Stoner, Australac koji je prošle sedmice na VN Australije osvojio drugu titulu u karijeri, rekao je:

„Čim sam vidio snimak nesreće, odmah mi je bilo loše. Kada god kaciga nekome padne to je loš znak.“

Pogibije Katoa i Tomizawe

Simoncellijeva smrt je prva pogibija u elitnoj klasi od pogibije drugog vozača Honde Daijira Katoa, 2003. godine na trci za VN Japana. Sličnu nesreću doživio je Shoya Tomizawa, koji je u klasi Moto2 prošle godine izgubio život.

Simoncelli, poznat po afro frizuri i pozitivnoj ličnosti, karijeru je počeo u klasi 125cc 2002. godine, prije no što je prešao u jaču klasu 250cc 2006, u kojoj je postao prvak dvije godine poslije.

Prošle godine je prešao u kraljevsku MotoGP klasu, gdje je potpisao ugovor za Hondu, na čijem je motoru i izgubio život.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO