Moguć početak NBA lige do 25. decembra

Vlasnici klubova pristali na zahtjev igrača da se prihod lige dijeli na dva jednaka dijela (EPA)

Vlasnici i igrači NBA klubova postigli su privremeni dogovor koji nagovještava skori kraj blokade u američkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi.

Dogovoreno je da se ukupan prihod od NBA sezone dijeli po 50 posto.

Predsjednik NBA lige David Stern izjavio je nakon 15 sati pregovora da je optimista po pitanu kraja blokade, prenosi Tanjug.

“NBA sezona mogla bi početi 25. decembra, ukoliko naš dogovor bude ispoštovan”, rekao je Stern.

Preostaje još da ovaj načelni dogovor dvije strane odobri većina vlasnika, odnosno igrača NBA klubova.

To znači da bi za potpisivanje novog kolektivnog ugovora trebala glasati prosta većina, odnosno 15, od ukupno 29 vlasnika i više od 430 igrača.

„Izgledi da vidimo utakmicu NBA lige na Božić, 25. idućeg mjeseca su zaista veliki“, rekao je dopisnik Al Jazeere iz Sjedinjenih Američkih Država Ivica Puljić.

Puljić je rekao da vlasnici klubova imaju više razloga za slavlje, jer će sada uzimati većio dio zarade, na desetine ili stotine miliona dolara.

„Međutim, tu postoje neke restrikcije i odnose se na klubove koji imaju više novaca i mogu kupiti bolje igrače“, rekao je Puljić.

„NBA liga to sada nastoji anulirati, tako da klubovi koji imaju mnogo novca ne mogu odjednom kupiti recimo tri vrhunska igrača.“

„U prošloj sezoni klub  je prosječno mogao potrošiti 58 miliona dolara, a ako pređe preko morao je plaćati porez na luksuz, za svaki dolar preko je išao i dolar za potrebe NBA lige.“

Puljić je dodao da su najveći pobjednici zapravo „mali ljudi“, koji su na utakmicama prodavali hrenovke ili držali restorane u blizini stadiona, jer se sada mogu vratiti na posao.

Spas sezone

Razgovori su započeli u petak u podne i trajali su duže od 15 sati.

Kako su izvještavali američki mediji, igrače je na sastanku predstavljao predsjednik Sindikata igrača Derek Fisher uz advokata, a NBA ligu komesar David Stern, te vlasnik San Antonio Spursa Peter Holt uz svoje advokate.

Vlasnik Boston Celticsa rekao je za USA Today da se vlasnici klubova nadaju da sezona ipak neće biti otkazana i da mu je žao što ispaštaju navijači i biznis partneri iz lige.

Prethodni pregovori predstavnika Unije igrača i vlasnika klubova održani su 14. novembra bez rezultata.

Spor je nastao zbog potpisivanja novog kolektivnog ugovora, odnosno podjele profita lige i određivanja maksimalne visine sredstava koje jedan klub može odvojiti za plaćanje igrača.

Izvor: Al Jazeera i agencije