Nastavak pregovora u NBA ligi

Igrači su tužili NBA ligu zbog monopola (EPA)

Nakon dva dana sastanaka, zvaničnici i igrači američkog NBA-a saopćili su da će u petak nastaviti pregovore prekinue 14. novembra sa ciljem rješavanja problema koji su doveli do blokade.

Ukoliko dođe do dogovora, košarkaška sezona bi se mogla nastaviti prije Božića, saopćio je izvor blizak pregovorima za Yahoo! Sports.

Predstavnici vlasnika i igrača sastali su se u utorak i srijedu u New Yorku i razgovarali o mogućem rješavanju nedavne kolektivne tužbe zbog zloupotrebe dominantnog položaja na temelju antimonopolnog zakona – koja bi u suštini bila dogovor za novi kolektivni ugovor.

Razgovori se više ne smatraju dijalogom o kolektivnom ugovoru, već više nagodbom parnice u toku.

Iako se ove dvije strane imaju vremena dogovoriti za skraćenu sezonu 2011-12, morali bi se usaglasiti najkasnije ovog vikenda, ukoliko žele spasiti božićne mečeve.

30 dana

Povjerenik NBA David Stern je nekoliko puta ponovio da bi za start lige trebalo oko 30 dana nakon postizanja dogovora. Liga bi mogla naći načina da krene ranije, ali ne mnogo ranije.

Pregovori su prekinuti 14. novembra, nakon što se sindikat odlučio raspustiti.

Predsjednik Asocijacije igrača Derek Fisher se ove sedmice nije pojavio na pregovorima u New Yorku, ali bi mogao doći u petak, prenose izvori.

New York Times izvještava kako NBA želi sezonu sa 66 utakmica, a da bi to bilo moguće dogovor bi se morao postići najkasnije sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO