Sion izgubio na sudu

Essam el-Hadary, egipatski golman koji je prešao u Sion pored važećeg ugovora sa Al-Ahlyjem. (EPA)

Sud švicarskog kantona Vaud odbacio je žalbu prvoligaša Siona na odluku o zabrani igranja šestorici nogometaša koji su dovedeni ljetos, kada klub odlukom FIFA-e nije imao pravo na kupovinu novih igrača.

Sion je pred kantonalnim sudom podnio tužbu protiv FIFA-e, a potom i protiv UEFA-e jer je klub izbačen iz Lige Evrope iako je prošao kvalifikacije.

Nakon današnje odluke suda, Sion bi se mogao suočiti i sa kaznama u domaćem šampionatu zbog utakmica na kojima su igrali “sporni” fudbaleri.

Sion je kažnjen zabranom dovođenja igrača kada je oktriveno da su na nelegalan način angažovali golmana Essama el-Hadaryja iz egipatskog Al Ahlija, koji je u trenutku prelaska još uvijek bio pod ugovorom egipatskog nogometnog kluba.

Liga Evrope

Sion je 2009. godine dobio zabranu dovođenja igrača u naredna dva prelazna roka, a El-Hadaryju su zabranjeni nastupi u internacionalnim mečevima četiri mjeseca.

Uprkos tome Sion je doveo Stefana Glarnera, Josea Goncalvesa, Billyja Ketkeophomphonea, Marija Mutscha, Pascala Feindounoa i Gabrija. Oni su prvobitno, sudskim putem, dobili pravo igranja, nakon čega je viši kantonalni sud poništio odluku, što je dovelo do žalbe FC Siona.

Pobjedom nad škotskim Celticom, Sion je obezbijedio mjesto u Evropa ligi za sezonu 2011-12. Međutim, pošto su u tim utakmicama učestovali i „sporni“ igrači, UEFA je odlučila isključiti Sion iz takmičenja, što je dovelo do tužbe ovog švicarskog nogometnog kluba.

Izvor: Al Jazeera i agencije.