FIFA zabranila rad šestorici karipskih zvaničnika

Bin Hammamu zabranjeno učestvovanje u nogometu nakon što ga je Etički komitet FIFA-e osudio za davanje mita. (EPA)

FIFA je izrekla kazne u rasponu od sedam dana do dvije godine zabrane  rada u nogometu šestorici zvaničnika Karipskog nogometnog saveza zbog povreda etičnosti u kandidaturi za ovogodišnje predsjedničke izbore FIFA-e.

U zvaničnoj izjavi FIFA-e stoji da je još jedan zvaničnik dobio ukor, dok se za dva, Philippe White (Dominica) i Damien Hughes (Anguilla), smatra da nisu prekršili etičke norme.

Slučajeve se veže za sada već neslavni sastanak održan u Port of Spain u Trinidadu u maju, koji je doveo do propasti šefa CONCAFA, Jack Warnera, te njegovog kolege Mohamed Bin Hammama, šefa Azijske nogometne konfederacije.

Okrivljeni negiraju optužbe.

Pet zvaničnika već ima zabrane u trajanju od 30 dana do 26 mjeseci nakon istrage sastanka, gdje je nekoliko zvaničnika opisalo kako su primili smeđe koverte sa 40,000 dolara u kešu.

Dvogodišnja zabrana

FIFA javlja da se Etički komitet sastao u Cirihu ove sedmice.

Od zvaničnika pod istragom, najtežu kaznu je dobio Patrick John iz Dominice: dvogodišnju zabranu učestvovanja u bilo kakvim aktivnostima vezanim za nogomet, te novčanu kaznu u vrijednosti od 3.270 američkih dolara.

Vincent Cassell iz Monserrata je dobio zabranu od 60 dana i novčanu kaznu u visini od 327 dolara, dok je Raymond Guishard iz Anguille dobio zabranu u trajanju od 45 dana, te novčanu kaznu.

Noel Adonis (Guyana), Tandica Hughes (Montserrat) i Everton Gonsalves (Antigua i Barbuda) su dobili zabrane od 30, 15 i sedam dana.

Derrick Gordon (Antigua i Barbuda) je ukoren i kažnjen sa 327 dolara.

“Slučajevi Olivera Campsa (Trinidad i Tobago), Lionela Havena (Bahami, CFU) i Patricka Mathurina (St. Lucia) su zatvoreni, pošto oni više nisu nogometni zvaničnici,“ stoji u saopštenju FIFA-e.

“Ukoliko se vrate na nogometne pozicije, njihove slučajeve bi ponovo pregledao Etički komitet.“

Suspenzija zvaničnika

Bivši potpredsjednik FIFA-e Jack Warner je dao ostavku na mjesto u FIFA-i nakon što su počele etičke istrage njegovog susreta s bin Hammamom, gdje su, kako FIFA tvrdi, dati novci zvaničnicima sa Kariba uoči izbora za predsjednika FIFA-e u junu.

Dodao je kako je nezadovoljan načinom na koji se prema njemu odnosila FIFA od njegove ostavke.

“FIFA me je pokušala ušutkati prijetnjama suspenzijom na svjetskom nivou. Kazali su kako će zatvoriti ured FIFA-e za razvoj na Trinidadu do kraja godine. Rekli su mi da će ove godine prekinuti ugovor mog sina, koji traje do kraja 2012. godine. Vratili su data TV prava za Svjetsko prvenstvo, a za ovo će još čuti”, rekao je on.

“Odbili su mi isplatiti penziju za 29 godina rada. Nastavit će raditi ovakve stvari, u nadi da me mogu osramotiti i natjerati da legnem na stomak, što ja nikada, ponavljam – nikada, neću uraditi, bez obzira na posljedice”, kazao je Warner.

Katarin bin Hammam dobio je doživotnu zabranu rada s FIFA-om.

Antikorupcijski napori

Direktor sigurnosti Svjetske nogometne federacije (FIFA) Chris Eaton je izjavio kako će se nuditi novčana nagrada i amenstija osobama koje donesu informacije o slučajevima namještanja utakmica ili nekog drugog oblika korupcije u ovom sportu.

Krovna organizacija svjetskog nogometa objavila je kako postoji veliki broj dokaza da su na međunarodne i ligaške utakmice utjecale kriminalne grupe, koje su potplaćivale igrače i sudije.

Uprkos dobrim namjerama FIFA-e, malo je moguće da bi ove promjene spriječile skandal u koji su ove godine bili uključeni Mohammed bin Hammam, bivši predsjednik Azijske nogometne konfederacije (AFC), i Jack Warner, bivši potpredsjednik FIFA-e.

Izvor: Agencije