Hiddink više nije selektor Turske

Hiddink je za neuspjeh Turske u kvalifikacijama za EP okrivio ''neefikasan sistem'' (EPA)

Turski nogometni savez je prekinuo saradnju s trenerom nacionalnog tima Guusom Hiddinkom nakon neuspjeha u baražu za Euro 2012. protiv Hrvatske.

Utakmica u utorak uvečer u Zagrebu, koja je završila rezultatom 0:0 i plasmanom Hrvatske na Evropsko prvenstvo (EP) koje će biti održano iduće godine u Poljskoj i Ukrajini, Hiddinku je bila posljednja na klupi turske reprezentacije.

Holanđanin i Turski nogometni savez raskinuli su saradnju uz obostrano odobravanje.

Hiddink je za neuspjeh okrivio ”neefikasan sistem”, koji onemogućava razvoj mladih turskih igrača u njihovim klubovima.

“U zemljama kao što su Njemačka i Holandija sistem rada s mladim igračima je izuzetno razvijen. Holandija je mala zemlja, ali njena reprezentacija je uvijek na velikim takmičenjima jer su mladi igrači dobro educirani i dobivaju šanse da igraju za svoje klubove”, rekao je on.

Dodao je da u Turskoj samo jedan ili dva mlada igrača igraju na seniorskom nivou u svojim klubovima.

On smatra da Turska ima potencijal, ali da mora bolje organizirati način rada s mladim igračima ako želi češće igrati na velikim takmičenjima.

Hiddink je istaknuo da je nerealno bilo očekivati da će Turska uz rekonstrukciju tima, koju prati smjena generacija, uspjeti se kvalificirati na EP te da je osnovni cilj njegovog posla bio stvaranje mlade ekipe koja će braniti boje Turske u bliskoj budućnosti.

Izvor: Agencije