Nowitzki se nada početku sezone u NBA

Nowitzki sebi ne može priuštiti cijelu sezonu bez košarke (EPA)

Neuspjeh u postizanju dogovora između vlasnika klubova i Udruženja igrača u američkoj košarkaškoj NBA ligi oko okončanja „lockouta“ počeo je ozbiljno zabrinjavati i najboljeg njemačkog košarkaša Dirka Nowitzkog.

„Nadam se da će se strane uskoro dogovoriti i da će sezona, makar i skraćena, ubrzo započeti“ rekao je Nowitzki, prenosi Totalsport.

Krilni centar Dallas Mavericksa kaže kako održava kontakt s Unijom igrača vezano uz napredak u pregovorima. Nowitzki je bio kategoričan u odgovoru na pitanje šta će učiniti ako se cijela NBA sezona otkaže.

„Ne mogu priuštiti sebi cijelu sezonu bez košarke. Tada ću krajem godine početi razmišljati o novom klubu do kraja sezone.“

U Njemačkoj bi Nowitzkog u svojim redovima željeli Bayern Munchen, Alba Berlin i Bamberg.

„Ako izaberem jedan od tih klubova, druga dva će biti tužna, a to ne želim.“

Durant blizu Bayerutha

U svakom slučaju, Nowitzkom, koji formu za vrijeme „lockouta“ održava vožnjom bicikla, tenisom i radom na ergometru, ponuda ne manjka. Žele ga klubovi iz Kine, Italije, Španije i Turske.

U slučaju otkazivanja cijele sezone u njemačkom prvenstvu, uz Nowitzkog bi mogla zaigrati još jedna zvijezda NBA lige, Kevin Durant. Izvršni direktor novog njemačkog prvoligaša BBC Bayreutha Manfred Schottner potvrdio je kontakt s igračem Oklahoma Cityja i najboljim strijelcem NBA lige u posljednje dvije sezone.

Možda će se već danas znati sudbina ove sezone najjače košarkaške lige svijeta jer se predstavnici Unije igrača sastaju u New Yorku kako bi donijeli odluku o novoj ponudi vlasnika klubova.

Sastanak igrača donijeti će odgovor da li je stigao kraj „lockoutu“ u NBA ligi, ili se agonija pregovora nastavlja. Očekuje se da će na sastaku prisustvovati svih 30 predstavnika ekipa kako bi razmotrili i raspravili sedam stranica nove pogodbe ponuđene od strane vlasnika klubova.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema prijedlogu komesara lige, košarkaši i vlasnici klubova dijelili bi dobit u omjeru 50:50.

Published On 11 Nov 2011

Vlasnici klubova i igrači najjače košarkaške lige na svijetu razgovarali 16 sati, ali nije došlo do prekida „lockouta“.

Published On 19 Oct 2011
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO