Pregovori u NBA bez rezultata

Stern: Pregovori su na mrtvoj tačci (EPA)

Vlasnici ekipa koje se takmiče u sjevernoameričkom košarkaškom ligom NBA i sindikat igrača razgovarali su gotovo dvanaest sati ne bi li došli do nekog dogovora oko prekida „lockouta“, odnosno dogovora oko podjele profita, ali do toga nije došlo, prenosi Totalsport.

Predsjednik lige David Stern prvi je izašao iz sobe za sastanke nakon čega je novinarima dao ne previše optimističnu izjavu.

„Ne bih govorio o optimizmu ili pesimizmu. Nije da ne uspijevamo, ali isto tako nije ni da uspijevamo doći do dogovora. Jednostavno smo na mrtvoj tačci“, rekao je.

Predstavnik igrača Derek Fisher također nije imao dobrih vijesti za ljubitelje košarke nakon maratonskih pregovora.

„Ne mogu reći da smo napravili neki pomak danas. Ali naći ćemo se ponovo sutra i vidjeti možemo li konačno završiti ove pregovore“, rekao je „playmaker“ Los Angeles Lakersa.

Stern je izjavio da će, u slučaju postizanja dogovora, biti potrebno oko tridesetak dana da se krene s prvim utakmicama nove, skraćene, sezone.

Već je do sada otkazano prvih mjesec dana utakmica, tačnije novembarski dio takmičarske sezone, a vjeruje se da će, ukoliko se ubrzo ne postigne dogovor, i cijeli decembar propasti.

Omjer raspodjele

Najveću prepreku u pregovorima stvara raspodjela profita između igrača i vlasnika klubova.

Naime, igrači su do sada dobijali 57 posto profita, te su sada spremni isti smanjiti na 52,5 posto. Vlasnici klubova nudili su u dosadašnjim pregovorima najviše 51% na što igrači nisu pristali.

Stern je također izjavio da će omjer raspodjele, ako uskoro ne dođe do rješenja cijele situacije i blokade najjače košarkaške lige na svijetu, biti 53-47 u korist vlasnika klubova.

Takav rasplet bi vrlo vjerojatno značio i propadanje cijele NBA sezone.

Izvor: Agencije