Vettelu Formula 1 kao dječija igra

Aktuelna sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 ostala je bez dramatične završnice jer je protekla u znaku dominacije jednog čovjeka. Sebastian Vettel postao je najmlađi vozač koji se može pohvaliti dvostrukom titulom prvaka F1 na japanskoj stazi Suzuka u nedjelju, a do kraja takmičarske godine ostale su još četiri utrke.

Otporni Nijemac ovu sezonu Formule 1 učinio je dječijom igrom, ali je šef njegovog Red Bulla Christian Horner već ukazao na dva područja gdje bi ovaj vozač mogao pokazati napredak u narednoj godini, prenosi Reuters. 

Vicevi i frizure

„Još treba raditi na svojim vicevima ne engleskom jeziku, a i neke njegove frizure su bile čudne ove godine“, našalio se.

Šalu na stranu, dosta više se očekuje od svjetskog prvaka koji je sa 24 godine nametnuo svoj autoritet dosta starijim i iskusnijim rivalima. Vettel je jednostavno bio fenomenalan, riječ koju je Horner iskoristio osam puta u šestominutnom razgovoru sa novinarima u sjedištu njegovog tima.

Njemački vozač je do druge titule došao osvojivši treće mjesto u Japanu iza pobjednika Jensona Buttona u Mclarenu i Ferrarijevog Fernanda Alonsa. Tokom sezone je pobijedio u devet od 15 održanih utrka, bio prvi na startu u 12 navrata, dok je plasman na podij izborio na 14 takmičenja. Pošto su još četiri utrke do kraja sezone ostale, mogao bi ovaj rezultat i popraviti.

Ovakva dominacija nije viđena od vremena Michaela Schumachera u Ferrariju kada je bio na vrhuncu karijere, a ovo je Vettelu tek četvrta kompletna sezona. Teško je reći da li će ovako dominirati i naredne sezone, ali stručnjaci tvrde da zaista ima prostora za napredak.

„On će napredovati u svim aspektima. Možda neće razbiti bolid na prvom treningu, kao što mu se tripu dešavalo ove godine. Biti će stariji i bolji sa tehničke strane. Može biti i nešto brži. Siguran sam da nije u vrhuncu svojih mogućnosti“, kazao je Helmut Marko, bivši vozač i bliski savjetnik vlasnika Red Bulla Dietricha Mateschitza.

Vettel je tokom prvog treninga u Japanu uništio bolid, ali je u subotu uspio doći do prve startne pozicije nakon što mu je tim iz Engleske donio novu varijantu uništenih prednjih krilaca. Ovakav scenarij je viđen i na utrkama za velike nagrade Kanade i Turske, kada je Nijemac prvo uništio vozilo, a onda bio najbrži na kvalifikacijama.

Ironija, na koju je i Vettel ukazao na Suzuki u nedjelju navečer, je u činjenici da je ovogodišnji bolid Red Bulla možda manje dominantan u odnosu na godinu stariji iako su rezultati bolji. Velika razlika je pouzdanost jer su Renaultovi motori radili bez greške.

„Mislim da smo, i sa manje dominantnim vozilom, u odnosu na ono od prošle sezone, bili u mogućnosti da napravimo veoma, veoma dobar posao. Bili smo jaki kao tim. Kada god je bilo bitno, pravili smo manje grešaka. Ove godine je odluka bila više na motore nego ikada ranije. Možda ti nije sa pogleda performansi, sirove snage već u pouzdanosti. Mislim da se Renault veoma trudili i veliki dio uspjeha pripada njima“, izjavio je Vettel.

Potrebni sastojci

On nije pomenuo, ali je i promjena guma sa Bridgestonea na Pirellija je također bila faktor.

Prošle godine, Red Bull je slavio u devet utrka, od kojih je pet bilo Vettelovih pobjeda. On je ove sezone osvojio 324 boda, 68 više nego što je cijeli tim osvojio lani.

„Njemu će biti teško da nadmaši sve što je uradio ove godine, no, poznavajući Sebastiana koji nikada nije zadovoljan, on će uvijek tražiti načine za poboljšanja i to je ono što ga čini jakim vozačem“, kazao je Horner

Marko smatra kako su svi sastojci na mjestu kako bi Vettel i 2012. godine bio najbolji.

„Mi se razvijamo i koristiti ćemo nove dijelove u narednim utrkama. Mislimo da je trenutni bolid, manje ili više, osnova za onaj koji će doći dogodine i siguran sam da ćemo biti glavni kandidati za titule“, kazao je.

Dok se budućnost čini svijetlom za Sebastiana Vettela, takva nije za Formulu 1, jer nije interesantno da Nijemac nastavi sa ranim bijegom ka tituli, a druge ostavi u prašini, daleko iza sebe.

Izvor: Agencije