Radnici Varteksa pristali na pokretanje stečaja

Direktor Varteksa Karlo Koprek tvrdi da je stečaj jedini način da radnici prođu što bolje, da im se isplate zaostale plaće, ali i da se nakon dolaska stečajnog upravitelja nastavi poslovanje.

Odluku o pokretanju stečaja donosi Trgovački sud koji imenuje i stečajnog upravitelja (Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell)

Radnici Varteksa dali su podršku upravi za pokretanje stečaja te varaždinske tekstilne kompanije, potvrdio je Karlo Koprek, predsjednik uprave, nakon sastanka s radnicima.

„Radnici su stali iza odluke da se stečaj pokrene što prije jer je to jedini način da radnici prođu što bolje, da im se isplate zaostale plaće, ali i da nakon dolaska stečajnog upravitelja on ima temelj za nastavak poslovanja“, rekao je Koprek za Hinu.

Tako su, nakon što je Nadzorni odbor u petak dao saglasnost upravi da pokrene stečaj, to učinili i radnici pa će uprava uskoro i podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, a ne čekati da to ide automatizmom, odnosno da Financijska agencija (Fina) nakon 120 dana blokade računa firme podnosi prijedlog za pokretanje stečaja. Kako je prethodno izjavio Koprek, račun Varteksa je u blokadi već više od 60 dana.

Odluku o pokretanju stečaja donosi Trgovački sud koji imenuje i stečajnog upravitelja.

Kako pojašnjava Koprek, kada dođe stečajni upravitelj on će isti trenutak svim radnicima dati otkaz te ima 30 dana da utvrdi koliki su tačno prihodi kompanije i prema tim će podacima pozivati radnike natrag i povećavati opseg proizvodnje.

Vjera u nastavak proizvodnje

„Ovisno o tome koliko ima prihoda, tako on zove radnike ponovo na posao. To je nešto što je vezano uz stečajnog upravitelja. U slučaju Varteksa, sigurno će svi radnici u maloprodaji nastaviti raditi jer riječ je o prihodima iz kojih se firma može financirati, a bez proizvodnje nema ni maloprodaje, tako da će sigurno nastaviti proizvodnju koja bi odgovarala većini te maloprodajne mreže“, rekao je Koprek.

Objašnjava kako će svi radnici koji će dobiti otkaz u stečajnom postupku dobiti plaće od Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT), a imat će, dodaje, i pravo na naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u visini 70 posto plaće.

Koprek kaže da je „mogao i bez suglasnosti radnika podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja, ali to nije htio jer mu je interes radnika na prvom mjestu“.

„Da smo išli na drugu opciju, otvaranje stečaja nakon 120 dana (blokade računa), vrlo vjerojatno bi došlo do toga da maloprodajna mreža više ne bi funkcionirala i ne bi plaćala tekuće obveze i automatski radnici ne bi imali od čega dobivati plaće”, rekao je.

Uz to, stečajni upravitelj bi imao veoma malo temelja za nastavak proizvodnje u što Koprek vjeruje.

„Varteks je prejak brend da bi samo tako nestao i vjerujem da postoje temelji iz kojih se može nastaviti poslovanje“, smatra Koprek.

Izvor: Agencije