Njemački proizvođač vakcina gasi trećinu radnih mjesta

Iz Curevaca su najavili i kako će prava na vakcine protiv COVID-a i gripe prodati britanskoj farmaceutskoj grupi GSK.

Kompanija je u jeku pandemije COVID-a bila na glasu kao glavni kandidat za razvoj efikasne vakcine, ali je povukla prvu vakcinu iz postupka pribavljanja dozvole zbog relativno slabe efikasnosti (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija)

Njemačka biotehnološka kompanija Curevac objavila je kako će ugasiti gotovo trećinu radnih mjesta i prodati prava na vakcine protiv COVID-a i gripe kako bi smanjila troškove i fokusirala se na primjenu tehnologije bazirane na RNK u liječenju raka.

Od naredne godine Curevac planira smanjiti troškove poslovanja za 30 posto i ukinuti 30 posto radnih mjesta, što znači da bi bez posla trebalo ostati gotovo 330 radnika, prenosi agencija Hina, pozivajući se na dpa.

U poslovnom izvještaju za prvo tromjesečje, kompanija navodi da zapošljava više od 1.100 radnika u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz Curevaca su najavili i kako će prava na vakcine protiv COVID-a i gripe, bazirane na glasničkoj ribonukleinskoj kiselini (mRNA), prodati britanskoj farmaceutskoj grupi GSK za maksimalno 1,45 milijardi eura. Curevac će time osigurati hitno potreban novac za rješavanje problema u kliničkim ispitivanjima i za patentne sporove o mRNA tehnologiji.

Reorganizacija poslovanja

Kompanija je u jeku pandemije bila na glasu kao glavni kandidat za razvoj efikasne vakcine, ali je povukla prvu vakcinu iz postupka pribavljanja dozvole zbog relativno slabe efikasnosti.

Trenutno rade na razvoju druge generacije vakcine protiv korona virusa, a istražuju i primjenu mRNA tehnologije u liječenju raka koja bi trebala biti u fokusu reorganizacije poslovanja.

Curevac je prvo tromjesečje zaključio s operativnim gubitkom od 73,3 miliona eura, većim za 21,3 posto nego na početku 2023. godine, dok im je prihod porastao za 74,6 posto – na 12,4 miliona eura.

Izvor: Agencije