Evropska unija uvela dodatne carine na kineska električna vozila

Na električne automobile kompanije BYD u naredna četiri mjeseca će se primjenjivati carina od 17,4 posto, na automobile Geely 19,9 posto te SAIC 37,6 posto.

Evropska komisija je zaključila da kineski proizvođači električnih vozila na baterije ostvaruju korist od nepoštenog subvencioniranja (Athit Perawongmetha / Reuters)

Evropska komisija je uvela privremene dodatne carine na uvoz električnih vozila na baterije iz Kine i to zbog, kako je navedeno, „nepoštenih“ subvencija proizvođačima. Privremene carine kreću se od 17,4 do 37,6 posto, objavila je Komisija.

„Devet mjeseci nakon pokretanja antisubvencijskog ispitnog postupka po službenoj dužnosti, Evropska komisija uvela je privremene kompenzacijske takse na uvoz električnih vozila na baterije iz Kine“, navedeno je u objavi.

Komisija je na osnovu istrage zaključila da kineski proizvođači električnih vozila na baterije „ostvaruju korist od nepoštenog subvencioniranja što može dovesti do ekonomske štete proizvođačima električnih vozila iz EU-a“. Tokom istrage ispitane su i vjerovatne posljedice i učinak tih mjera na uvoznike, korisnike i potrošače električnih vozila u EU, prenijela je Hina.

Komisija navodi pojedinačne tarife koje će se primjenjivati na tri kineska proizvođača u uzorku. Tako će se na električne automobile BYD primjenjivati carina od 17,4 posto, Geely 19,9 posto te SAIC 37,6 posto.

Drugi proizvođači u Kini, koji su sarađivali u ispitnom postupku, ali nisu bili uključeni u uzorak, podliježu ponderiranoj prosječnoj carini od 20,8 posto. Carina za ostale kompanije koje ne sarađuju iznosi 37,6 posto, navodi Komisija.

Mjera koja će trajati četiri mjeseca

Te su privremene takse, objašnjavaju iz Komisije, nešto niže u odnosu na one najavljene 12. juna, a na osnovu „komentara o tačnosti izračuna koje su dostavile zainteresirane strane“.

Evropska komisija je ranije najavila kako namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine, a tada se spominjao raspon od 17,4 do 38,1 posto, umjesto sadašnjih 10 posto.

„Privremene takse primjenjivat će se […] najdulje četiri mjeseca. U tom periodu mora se donijeti konačna odluka o taksama, glasanjem država članica EU-a“, navodi Komisija, uz napomenu da bi se, kada se ta odluka usvoji, ona primjenjivala pet godina.

Komisija ističe kako se savjetovanje s kineskom vladom intenziviralo posljednjih sedmica nakon razmjene mišljenja između izvršnog potpredsjednika Valdisa Dombrovskisa i kineskog ministra trgovine Wanga Wentaoa.

Izvor: Agencije