Saudijska Arabija otkrila nova velika nalazišta nafte i plina

Aramco je otkrio dva naftna polja, jedno ležište lake nafte, dva polja prirodnog gasa i dva rezervoara prirodnog gasa u Istočnoj provinciji i Rub’ al-Khaliju, potvrdile su saudijske vlasti.

Aramco trenutno proizvodi devet miliona barela dnevno, što ga čini jednim od najvećih svjetskih proizvođača (Maxim Shemetov / Reuters)

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su kako su otkrile nova bogata nalazišta nafte i prirodnog plina na istoku te zaljevske države, javlja agencija Anadolija, pozivajući se na saudijske medije.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman rekao je da je za otkriće novih rezervi nafte i gasa zaslužna državna naftna kompanija Aramco, piše novinska agencija SPA.

“Aramco je otkrio dva nekonvencionalna naftna polja, jedno arapsko ležište lake nafte, dva polja prirodnog gasa i dva rezervoara prirodnog gasa u Istočnoj provinciji i Rub’ al-Khaliju“, rekao je ministar.

Lider OPEC-a

Saudijska Arabija je najveća svjetska izvoznica sirove nafte i lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Aramcova proizvodnja nafte dostigla je 500.000 barela dnevno 1949. godine, a kompanija trenutno proizvodi oko devet miliona barela dnevno, što je čini jednim od najvećih svjetskih proizvođača.

Izvor: Agencije