Proizvođač baterija zaustavio gradnju tvornica u Njemačkoj i Italiji

Evropski proizvođači suočeni su sa žestokom kineskom konkurencijom koja uglavnom koristi jeftinije litij-željezo-fosfatne baterije.

Iz ACC-a poručuju da moraju istražiti i razviti jeftine baterije kako bi električna vozila bila cjenovno prihvatljivija (Massimo Pinca / Reuters)

Proizvođač baterija ACC, zajednička kompanija multinacionalnog automobilskog diva Stellantisa i njemačkog Mercedesa, zaustavio je gradnju tvornica u Njemačkoj i Italiji te se planira fokusirati na razvoj jeftinijih baterija u uvjetima posustale potražnje za električnim vozilima, prenosi Hina.

Iz ACC-a poručuju da moraju istražiti i razviti jeftine baterije kako bi i električna vozila bila jeftinija. Vremenski okvir gradnje tvornica planiraju potvrditi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

ACC gradi tvornice u italijanskom Termoliju i u njemačkom Kaiserslauternu, a trenutno povećava proizvodnju u prvom pogonu na sjeveru Francuske.

Rast evropskog tržišta električnih vozila primijetno je posustao budući da su se kupci zbog visokih kamatnih stopa i srezanih državnih poticaja okrenuli hibridnim automobilima i benzincima, primjećuje Reuters.

Mercedes ustrajava u podršci ACC-u

Evropski proizvođači suočeni su istodobno sa žestokom kineskom konkurencijom koja uglavnom koristi jeftinije litij-željezo-fosfatne baterije budući da im značajno smanjuju troškove proizvodnje.

Stellantis je tako s kineskim proizvođačem baterija za električna vozila CATL-om dogovorio gradnju tvornice upravo te kategorije baterija u Evropi.

“Naše investicijske planove za električna vozila prilagodit ćemo dinamici rasta njihove prodaje na tržištu”, rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares, odgovarajući na upit novinara podržava li kompanija i dalje tri ACC-ove tvornice u Evropi, povrh one koju gradi sa CATL-om.

“Ne kontroliramo dinamiku (prodaje)”, dodao je Tavares.

Iz Mercedesa poručuju da ustraju u podršci zajedničkoj kompaniji ACC i da nastavljaju s realizacijom plana o elektrifikaciji.

ACC je u 45-postotnom vlasništvu Stellantisa, Mercedes drži 30 posto, a preostalih 25 posto u vlasništvu je Safta, ogranka francuskog TotalEnergiesa za baterije.

Izvor: Agencije