Meksički avioprijevoznik naručio 20 aviona od brazilskog Embraera

Mexicana je od brazilskog proizvođača naručila deset aviona ‘E190-E2’ za 108 putnika i deset aviona tipa ‘E195-E2’ za 132 putnika, a isporuke bi trebale krenuti u drugom tromjesečju 2025. godine.

Umirovljeni i aktivni vojni dužnosnici preuzeli su upravljanje aerodromima i regulativu sektora u Meksiku (Eliana Aponte / Reuters)

Meksička državna aviokompanija Mexicana naručila je od brazilskog Embraera 20 mlaznih aviona vrijednih minimalno 1,4 milijarde dolara, procjenjuju analitičari, pozivajući se na kataloške cijene.

Mexicana je od brazilskog proizvođača naručila deset aviona “E190-E2” za 108 putnika i deset aviona “E195-E2” za 132 putnika, a isporuke bi trebale krenuti u drugom tromjesečju 2025. godine, prenosi Hina.

Embraer je izvijestio o narudžbi nakon predsjedničkih izbora u Meksiku, na kojima je mandat izborila bivša gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum, štićenica predsjednika na odlasku Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Oživljavanje bankrotiranog prijevoznika

Mexicana je predsjednikovo “čedo”, napominje Reuters. Obrador je oživio brend bankrotiranog prijevoznika i upravljanje povjerio vojsci, uz obrazloženje da će domaćim putnicima ponuditi niže cijene karata nego kompanije poput Aeromexica, Volarisa i Viva Airobusa.

Umirovljeni i aktivni vojni dužnosnici preuzeli su upravljanje aerodromima i regulativu sektora, podsjeća Reuters.

Mexicana je počela s radom u decembru, ali se na samom početku suočila s brojnim problemima budući da njezina flota obuhvaća samo tri Boeingova vojna aviona i dva manja, starija Embraerova aviona, unajmljena od regionalnog prijevoznika.

Od početka godine do aprila prevezli su na domaćim letovima manje od 76.000 putnika, prema podacima regulatora. Konkurencija ih broji u milionima.

U ponudi će biti više letova

Nabava Embraerovih aviona omogućit će kompaniji da ponudi više letova, a navodi istodobno na zaključak da su pregovori Vlade i američkog Boeinga, vjerojatno o kupovini većih aviona, bili neuspješni.

Prema prošlogodišnjoj analizi Ministarstva financija, Mexicana bi trebala poslovati u minusu do 2033. godine, navodi Reuters.

Analitičari američke investicijske banke Citi procijenili su vrijednost narudžbe na gotovo 1,4 milijarde dolara, uz napomenu da je Mexicana vjerovatno dobila popust s obzirom na veliku brojku.

U banci J. P. Morgan smatraju, pak, da je vrijednost narudžbe bliža 1,6 milijardi dolara.

Izvor: Agencije