Šef Airbusa: Boeingovi problemi teret su cijelom sektoru

Šef evropskog proizvođača aviona tvrdi da ne planiraju iskoristiti priliku i podići cijene aviona.

Boeing je ponovo pod povećalom nakon što je avion iz serije 737 MAX početkom godine na letu Alaska Airlinesa ostao bez vrata (EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Problemi sa sigurnošću i kvalitetom u američkom proizvođaču aviona Boeingu mogli bi poljuljati povjerenje putnika u zračni prevoz, upozorio je izvršni direktor evroskog konkurenta Airbusa, prenosi Hina.

Problemi u Boeingu “teret su cijelom sektoru”, izjavio je izvršni direktor Airbusovog poslovanja s komercijalnim avionima Christian Scherer za njemački poslovni sedmičnik WirtschaftsWoche.

“Zbog Boeingovih problema ljudi će početi propitivati sigurnost letenja”, objasnio je Scherer.

Boeing je ponovo pod povećalom nakon što je avion iz serije 737 MAX početkom godine na letu Alaska Airlinesa ostao bez vrata.

Prije pet godina regulatori širom svijeta povukli su Boeinge 737 MAX zbog dvije teške nesreće u kojima je stradalo 346 ljudi.

Šef evropskog proizvođača aviona tvrdi da ne planiraju iskoristiti priliku i podići cijene aviona.

Cijene podižemo samo kada potražnja nadmaši ponudu, rekao je Scherer, dodajući da je teško prgonozirati kako će se stvari razvijati.

“Rekao bih da se konkurent u problemima može ponašati relativno nepredvidivo. Ako mu se nepovoljnim stjecajem okolnosti u hangarima nagomilaju avioni, može se odlučiti za rasprodaju”, objasnio je šef Airbusa.

Izvor: Agencije