IATA: Dobit avioprijevoznika premašila pretpandemijski nivo

Više cijene karata pomogle su avioprijevoznicima da nadmaše pretpandemijsku dobit prvi put otkada je pandemijska kriza u 2020. godini zaustavila zračni promet.

Polovinu globalne dobiti generirat će u ovoj godini prijevoznici u Sjevernoj Americi, koji bi trebali kasirati 14,8 milijardi dolara, kao i lani (REUTERS/Jeenah Moon/File Photo)

Dobit avioprijevoznika širom svijeta nadmašila je u 2023. godini pretpandemijski nivo zahvaljujući višim cijenama karata, objavilo je u ponedjeljak Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA).

Više cijene karata pomogle su avioprijevoznicima da nadmaše pretpandemijsku dobit prvi put otkada je pandemijska kriza u 2020. godini zaustavila zračni promet, navode u udruženju, a prenosi Hina.

Zračni prijevoznici u prošloj su godini ostvarili dobit od 27,4 milijarde dolara, veću za milijardu dolara nego u pretpandemijskoj 2019, objavila je IATA na generalnoj skupštini u Dubaiju.

Rast dobiti

Udruženje predviđa rast dobiti i u ovoj godini, procijenivši da bi mogla premašiti 30 milijardi dolara.

Polovinu globalne dobiti generirat će u ovoj godini prijevoznici u Sjevernoj Americi, koji bi trebali kasirati 14,8 milijardi dolara, kao i lani.

Evropski prijevoznici trebali bi povećati dobit s prošlogodišnjih 8,6 milijardi na devet milijardi dolara, procjenjuje IATA.

Izvor: Agencije