MMF: Američka ekonomija snažno raste, ali je problem javni dug

Visoki deficit i javni dug stvaraju rastući rizik za američku i globalnu ekonomiju, potencijalno doprinoseći višim troškovima zaduživanja i rastućem riziku za glatko refinanciranje dospjelih obaveza, upozorava MMF.

MMF je blago naniže revidirao prognozu rasta američkog BDP-a u ovoj godini – na 2,6 posto, u odnosu na ranije predviđenih 2,7 posto (AFP - Ilustracija)

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je SAD da poveća poreze kako bi obuzdao rastući nivo deficita i javnog duga, no istovremeno je pozdravio „snažan i dinamičan“ rast najveće svjetske ekonomije i napredak u ublažavanju inflacije.

Kako je istaknuto u izjavi Misije MMF-a u okviru redovitih konsultacija sa zemljama članicama, visoki deficit i dug „stvaraju rastući rizik za američku i globalnu ekonomiju, potencijalno doprinoseći višim troškovima zaduživanja i rastućem riziku za glatko refinanciranje dospjelih obaveza“.

MMF je blago naniže revidirao prognozu rasta američkog BDP-a u ovoj godini – na 2,6 posto (u odnosu na ranije predviđenih 2,7 posto), dok za iduću godinu i dalje predviđa usporavanje rasta na 1,9 posto, prenosi Hina.

„Američka ekonomija pokazala se robusnom, dinamičnom i prilagodljivom promjenjivim globalnim uvjetima. Ekonomska aktivnost i zapošljavanje kreću se na očekivanim nivoima, a proces usporavanja inflacije bio je znatno bezbolniji no što su se mnogi pribojavali“, naveli su iz MMF-a.

Inflacija se može spustiti na dva posto

MMF očekuje da će se inflacija vratiti na ciljani iznos od gotovo dva posto do sredine 2025. godine, no upozorio je Washington na rastući deficit koji bi, ako se nastavi, doveo omjer duga u BDP-u na zabrinjavajući iznos od 140 posto do kraja desetljeća.

Fond je tako drugu godinu zaredom SAD-u preporučio progresivno povećavanje stope poreza na dohodak, ne samo za najbogatije Amerikance nego i za domaćinstva koja zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje. To je prag koji je američki predsjednik Joseph Biden obećao da neće preći u svojim obećanjima u predizbornoj kampanji.

Između ostalog, MMF savjetuje i reformu programa pomoći i subvencija, što su također rezovi za koje su Biden i njegov republikanski suparnik Donald Trump obećali da ih neće provoditi.

Izvor: Agencije