Norveška ponudila dozvole za istraživanje ruda na morskom dnu

Norveška bi mogla postati prva zemlja na svijetu koja će početi komercijalno rudarenje po morskom dnu.

Norveška vlada je ranije saopćila da preliminarne zvanične procjene resursa pokazuju značajne akumulacije metala i minerala (Lisi Niesner / Reuters)

Norveška je ponudila izdavanje dozvola za istraživanje rudnih nalazišta na velikim površinama morskog dna na svojim arktičkim teritorijama tokom prve polovine 2025. godine, saopćilo je Norveško ministarstvo energetike.

Norveška bi tako mogla postati prva zemlja na svijetu koja će početi komercijalno rudarenje po morskom dnu u namjeri da eksploatira rude potrebne za solarne panele, vjetrogeneratore i baterije za električne automobile, koje su neophodne u procesu zamjene fosilnih goriva, javlja Reuters.

Moguća eksploatacija na održiv način

“Svijetu su potrebni minerali za zelenu tranziciju i Norveška vlada želi istražiti je li moguća eksploatacija minerala s morskog dna na održiv način”, navodi ministar energetike Terje Aasland.

Norveška vlada je ranije saopćila da preliminarne zvanične procjene resursa pokazuju značajne akumulacije metala i minerala, od bakra do rijetkih zemnih elemenata.

U januaru ove godine Norveški parlament je glasao u korist otvaranja oko 280.000 kvadratnih kilometara okeanskih područja između otoka Jan Mayen i arhipelaga Svalbard za istraživanje minerala na morskom dnu.

Izvor: Agencije