Porsche bi bio najviše pogođen kinesko-evropskim carinskim ratom

Evropska komisija je najavila da bi od početka jula mogla uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, na što je ubrzo stigao odgovor iz Pekinga.

Porsche automobile uglavnom proizvodi u Njemačkoj i izvozi ih u Kinu koja čini četvrtinu njegove globalne prodaje (Damir Šagolj / Reuters)

Odgovor Pekinga na dodatne carine Evropske unije na uvoz električnih automobila iz Kine najviše bi naškodio proizvođačima automobila u Njemačkoj, a najteži udarac pretrpio bi Porsche, utvrdili su analitičari.

Evropska komisija je najavila da bi od početka jula mogla uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog „nepoštenih [državnih] subvencija“ proizvođačima. Dodali su, ipak, da su stupili u kontakt s kineskim vlastima kako bi razmotrili moguća rješenja, u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Kineski proizvođači automobila pozvali su vlasti u Pekingu da odgovore podizanjem carina na uvoz automobila na benzinski pogon iz EU-a, izvijestio je kineski list Global Times.

Kritike iz BMW-a

„Evropska komisija škodi evropskim kompanijama i evropskim interesima“, tvrdi šef BMW-a Oliver Zipse.

BMW u Kini s partnerima proizvodi električni SUV BMW iX3 i električni Mini Cooper koje prodaje na tržištu Evropske unije. U matičnoj Njemačkoj proizvode modele 4, 6, 7, i7 i 8 koje izvoze u Kinu.

To znači da bi se kompanija našla između čekića i nakovnja budući da bi njezini automobili podlijegali carinama i u EU, i u Kini. Kina čini gotovo trećinu prodaje BMW-a, prema godišnjem izvještaju.

Kineske carine najteže bi pogodile njemačke proizvođače koji su lani, prema podacima o trgovini, gotovo trećinu vozila prodali upravo na najvećem svjetskom tržištu. Većinu prodanih vozila proizveli su u kineskim pogonima, ali brojne luksuzne modele još proizvode u Njemačkoj.

Porsche pred najvećim problemima

Najviše problema s kineskim carinama imao bi Porsche, u većinskom vlasništvu Volkswagena, budući da automobile uglavnom proizvodi u Njemačkoj i izvozi ih u Kinu koja čini četvrtinu njegove globalne prodaje.

Kompanija je lani kupcima u Kini isporučila 79.283 automobila, za 15 posto manje nego u 2022. U prvom kvartalu ove godine prodaja mu je pala za 24 posto, dijelom i zbog posustale potrošnje u azijskom divu.

Volkswagen bi, s druge strane, najmanje stradao ako Peking odluči uvesti carine budući da u Kini prodaje samo 2,5 posto automobila proizvedenih u njemačkim pogonima, pokazuje godišnji izvještaj. No, kompanija želi sačuvati, pa i povećati 14,5-postotni udio na kineskom tržištu, na 15 posto, pa bi joj mogao naškoditi eventualni bojkot kineskih kupaca.

Kineski ogranak Volkswagen Grupe, uključujući Porsche, i kompanije koje su osnovali s kineskim proizvođačima prodali su lani u Kini više od 3,2 miliona automobila, a njih 3,06 miliona proizvedeno je u kineskim tvornicama.

Izvor: Agencije