Stručnjaci: Posustaje potražnja za radnom snagom u SAD-u

U protekle četiri sedmice na berzu se prijavljivalo u prosjeku gotovo 233.000 otpuštenih radnika sedmično, najviše u devet mjeseci, pokazali su podaci ministarstva rada.

Stopa nezaposlenosti porasla je prvi put od januara 2022. godine (Mike Blake / File Photo / Reuters)

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje, signalizirajući da se poslodavci sve teže nose s teretom visokih troškova zaduživanja, upozoravaju stručnjaci.

U protekle četiri sedmice na berzu se prijavljivalo u prosjeku gotovo 233.000 otpuštenih radnika sedmično, najviše u devet mjeseci, pokazali su podaci ministarstva rada.

Raste i broj nezaposlenih koji produžuju zahtjeve za isplatom naknade za nezaposlenost, dosegnuvši u pretprošloj sedmici 1.828 miliona, najviši nivo od početka godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Podaci se odnose na razdoblje tokom kojeg je vlada anketirala poslodavce za potrebe izvještaja o zapošljavanju u junu.

U maju su poslodavci neto otvorili 272.000 novih radnih mjesta, nadmašivši mjesečni prosjek u prethodnih 12 mjeseci, prema izvještaju ministarstva rada.

Stopa nezaposlenosti porasla je pak prvi put od januara 2022. godine, dosegnuvši 4,0 posto, što signalizira da otpušteni radnici možda teško pronalaze novi posao.

‘Fed previše optimitičan’

Prijave otpuštenih radnika na berzu navode na zaključak da juni neće donijeti reprizu dobrih rezultata iz maja, zaključuje glavni američki ekonomista u Oxford Economicsu Ryan Sweet.

Centralna banka potcjenjuje naznake problema, smatra Sweet.

Fed je agresivno podigao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju, a zapošljavanje mu je važan kriteriji u kreiranju monetarne politike.

“Fed bi trebao okrenuti pažnju na rizike na tržištu rada”, smatra Sweet.

Njegovo mišljenje dijeli i glavni ekonomista Pantheon Macroeconomicsa Ian Shepherdson.

“Američka centralna banka Fed previše je optimistična u procjenama nezaposlenosti”, upozorava Shepherson.

Fed je u junu potvrdio da u ovoj godini očekuje stopu nezaposlenosti od 4,0 posto. U 2025. trebala bi porasti na 4,2 posto i biti nešto viša no što su u banci do sada očekivali.

Izvor: Agencije