Kineske autokompanije traže odgovor na evropsku prijetnju carinama

Prije nekoliko dana Brisel je najavio da bi od početka jula mogao uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto.

EU je prošle godine iz Kine uvezao električna vozila u vrijednosti 9,7 milijardi eura (Claudia Greco / Reuters)

Kineski proizvođači automobila pozvali su Peking da podigne carine na uvoz automobila na benzinski pogon iz Evropske unije i uzvrati Briselu istom mjerom ako podigne carine na uvoz električnih automobila iz Kine, izvijestio je kineski list Global Times.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, na kojem su bili i predstavnici evropskih automobilskih kompanija, kineska automobilska industrija “pozvala je vladu da usvoji odlučne protumjere (i) predložila da se pozitivno razmotri podizanje privremenih carina na benzinske automobile s motorima velike zapremine”, prenosi Hina.

Sastanak je organiziralo Kinesko ministarstvo trgovine, a među učesnicima su bile kineske kompanije SAIC i BYD, te njemačke BMW, Volkswagen i Porsche, izjavila su dva direktno upućena izvora.

Glavni cilj sastanka bio je pritisak na Evropu i otklanjanje mogućih carina koje je Brisel najavio prošle sedmice kako bi zaštitio evropsku automobilsku industriju od kineske konkurencije, dodali su izvori.

‘Obostrano rješenje’

Ministarstvo nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da komentira informaciju o zahtjevu automobilskih kompanija.

Evropska komisija proučava situaciju “radi rasprave o mogućem, obostrano prihvatljivom rješenju”.

Prije nekoliko dana Brisel je najavio da bi od početka jula mogao uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog “nepoštene državne pomoći proizvođačima”. Komisija se nadovezala na odluku SAD-a o 100-postotnim carinama na uvoz kineskih vozila.

Liu Bin, glavni stručnjak Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATARC) i zamjenik direktora Kineskog istraživačkog centra za automobilsku strategiju i politiku, izjavio je ranije za Global Times da bi Peking trebao podići carine na benzinske limuzine i sportske terence s motorima zapremine veće od 2,5 litara s 15 na 25 posto.

Izvoz u Kinu

Evropa je lani u Kinu izvezla 196.000 automobila s motorima zapremnine veće od 2,5 litara, za 11 posto više nego u 2022, prema podacima Kineskog udruženja za privatne automobile. U prva četiri ovogodišnja mjeseca evropske kompanije izvezle su još 44.000 takvih vozila, za 12 posto više nego u istom lanjskom periodu.

Vrijednost evropskog izvoza automobila u Kinu dosegla je lani 19,4 milijarde eura, prema podacima evropskog statističkog ureda. EU je istodobno iz Kine uvezao električna vozila u vrijednosti 9,7 milijardi eura.

Udio Kine u prodaji njemačkih automobilskih kompanija iznosi 30-ak posto i kineski su kupci nabavljali najviše automobila s motorom zapremnine veće od 2,5 litara upravo u Njemačkoj, u vrijednosti 1,2 milijarde dolara od početka godine, prema podacima Kineske carine.

Slovačka zauzima četvrto mjesto na listi kineskih dobavljača te kategorije vozila i drugo mjesto u EU, nakon Njemačke. Od početka godine slovačke kompanije izvezle su u Kinu sportske terence u vrijednosti 803 miliona dolara.

Veliki su kineski dobavljači automobila s motorima zapremnine veće od 2,5 litara i kompanije iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Japana koje bi vjerovatno najviše profitirale od eventualnog povećanja carina, napominje Reuters.

Izvor: Agencije