Grčka osniva državni stabilizacijski fond

Irska je krajem prošle godine, također, najavila osnivanje državnog stabilizacijskog fonda kako bi lakše podmirivala buduće zdravstvene, penzione i klimatske troškove.

Početni kapital fonda iznosit će 300 miliona eura, kazao je ministar financija Kostis Hatzidakis (Getty Images)

Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.

Fond će ulagati prihod od prodaje imovine koja je ostala u državnom vlasništvu nakon grčke dužničke krize, uključujući nekretnine, luke i komunalna poduzeća, pojasnio je ministar, predstavljajući vladin plan, prenosi Hina.

Početni kapital fonda iznosit će, prema njegovim riječima, 300 miliona eura, a prihod od prodaje imovine bit će uložen u financiranje zelenih projekata, infrastrukture i nove tehnologije.

“Angažirali smo BlackRock da predloži najbolju korporativnu strukturu za fond”, rekao je Hatzidakis. BlackRock je američki fond, najveći u svijetu u segmentu upravljanja imovinom.

Upravljanje imovinom

Grčka agencija za privatizaciju HRADF i fond za spašavanje banaka HFSF bit će pripojeni državnom holdingu Hellenic Corporation Assets and Participationsu (HCAP) koji je osnovan 2016. godine i upravlja podružnicama državnih komunalnih poduzeća i vlasničkim udjelima u kompanijama.

Agencija i dva fonda pribavili su dosadašnjom prodajom imovine i udjela u bankama ukupno deset milijardi eura za potrebe smanjivanja grčkog duga tokom krize od 2010. do 2018. godine, rekao je ministar.

Fond za spašavanje banaka nedavno je u potpunosti privatizirao tri grčka zajmodavca, a do kraja godine planira prodati preostalih 18 posto udjela u National Banku i 72,5 posto u Attica banci, poručio je ministar.

Irska je krajem prošle godine, također, najavila osnivanje državnog stabilizacijskog fonda kako bi lakše podmirivala buduće zdravstvene, penzione i klimatske troškove i uspostavila mehanizam zaštite od pada kapitalnih ulaganja u slučaju krize. Vlada će od ove do 2035. godine ulagati u fond 0,8 posto nominalnog BDP-a, odnosno 4,3 milijarde eura godišnje.

Izvor: Agencije