Euro 2024. će Njemačkoj donijeti dvije milijarde eura prihoda

Nogometni turnir najboljih evropskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i indirektan efekt na njemačku ekonomiju, kažu analitičari.

Gledajući historijske rezultate, prihodi od Evropskog prvenstva u nogometu pokazuju konstantni rast (Shaun Botterill / Getty Images)

Euro 2024. će Njemačkoj donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će uprihodovati više od dvije milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

„Očekuje se da će najveća ekonomija Evrope ove godine rasti za 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no nogometno prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od dvije milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerovatno najviše doprinijeti“, ističe se u analizi.

Navodi se i da nogometni turnir najboljih evropskih reprezentacija može imati pozitivan psihološki i indirektan efekt na njemačku ekonomiju. Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Evropsko prvenstvo, kako u sportskom tako i u organizacijskom smislu, može povećati atraktivnost destinacije, navodi se.

Konstantni rast prihoda

Gledajući historijske rezultate, prihodi od Evropskog prvenstva u nogometu pokazuju konstantni rast.

Tako je 1992. godine na prvenstvu u Švedskoj dodatni prihod iznosio 40,9 miliona eura, četiri godine kasnije u Engleskoj su prihodi porasli na 147,3 miliona eura, dok su 2008. godine, uz domaćinstvo Švicarske i Austrije, prihodi dosegli 1,35 milijardi eura.

Na nogometnoj smotri u Francuskoj 2016. godine prihodi su dosegli 1,92 milijarde eura, a otprilike na istom iznosu bili su i prije tri godine, uprkos izazovima pandemije, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije