London pretekao Pariz i postao najveća berza u Evropi

Dionice najvećih francuskih banaka, uključujući Societe Generale, BNP Paribas i Credit Agricole, pale su za više od deset posto, navodi Bloomberg.

Tržišna vrijednost francuskih kompanija pretrpjela je snažan udarac zbog Macronove iznenadne najave prijevremenih izbora (Reuters)

Pariz je izgubio svoju poziciju najvećeg evropskog tržišta dionica u korist Londona zbog nedavnih političkih previranja u Francuskoj, nakon manje od dvije godine otkako je pretekla Veliku Britaniju.

Tržišna vrijednost francuskih kompanija, prema Bloombergu, zadobila je jak udarac zbog iznenadne odluke predsjednika Emmanuela Macrona o održavanju prijevremenih izbora, što je dovelo do gubitka gotovo 258 milijardi dolara samo u prošloj sedmici.

Dionice najvećih francuskih banaka, uključujući Societe Generale, BNP Paribas i Credit Agricole, pale su za više od deset posto, navodi Bloomberg.

Trenutno, zajednička tržišna vrijednost francuskih dionica iznosi oko 3.130 milijardi dolara, nešto manje od vrijednosti dionica u Velikoj Britaniji koja iznosi 3.180 milijardi dolara, prema podacima Bloomberga, nakon što su nestali svi dobici u 2024. godini francuskog indeksa CAC 40, koji je dosegao rekordan nivo prije samo mjesec dana.

Neizvjesnost tržišta i moral investitora

Alberto Tocchio, portfolio menadžer u Kairos Partnersu, u intervjuu za Bloomberg spomenuo je period neizvjesnosti, koji bi mogao potrajati sedmicama, što bi moglo dovesti do dalje nestabilnosti tržišta.

Nasuprot tome, Bloomberg navodi da postoji nekoliko faktora, među kojima su poboljšan globalni rast i povećano spajanje, koji su učinili britanske dionice privlačnijim za investitore. Očekuje se da će predstojeći opći izbori u Velikoj Britaniji donijeti stabilan rezultat, a opozicijska Laburistička stranka u anketama vodi velikom razlikom.

Ulrich Urbahn, voditelj diversifikovane investicijske strategije i istraživanja u Berenbergu, primijetio je da su britanske dionice atraktivne zbog vrednovanja i jer se smatraju alatom za diversifikaciju portfelja zbog svog atraktivnog profila.

Engleski indeks FTSE 100 ove godine je dostigao najviši nivo ikada, vođen izvoznim dionicama poput Shellovih i Unileverovih. Tokom protekla tri mjeseca, ovaj indeks je značajno nadmašio evropski indeks Euro Stoxx 50, a kompanija Rolls-Royce je na vrhu njegove liste.

Izazovi i upozorenja u Francuskoj

Tržišni stratezi u Francuskoj ostaju oprezni zbog neizvjesnosti u javim finansijama i politici. Osim banaka, kompanije koje se bave naplatom cestarine, poput Eiffage i Vinci, zabilježile su pad zbog straha od moguće renacionalizacije autoputeva ako Macronova stranka izgubi vlast, navodi agencija.

Emmanuel Cau, strateški stručnjak u banci Barclays, savjetovao je da se ne žuri s kupovinom niskih dionica zbog neobične političke situacije i visokih ključnih rizika do izbora.

Uprkos ovim izazovima, indeks CAC 40 se vratio za 0,5 posto, prema podacima Bloomberga, premašivši dobitke indeksa Stoxx Europe 600 za 0,3 posto.

Upozorenja na britanskom tržištu

Investitori su oprezni i kada je riječ o tržištu Velike Britanije. Očekuje se da će izbori 4. jula donijeti velike političke promjene nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a nova vlada će imati ograničenu finansijsku fleksibilnost i suočit će se s nadzorom onih koji upravljaju dionicama, navodi agencija.

Britansko tržište dionica je godinama slabije od svoje američke konkurencije.

Može se reći da se, iako je Velika Britanija vratila svoju poziciju najvećeg tržišta dionica u Evropi, njena tržišta (kao i tržišta Francuske) suočavaju s velikim izazovima i neizvjesnostima u budućnosti.

Izvor: Agencije