FED: Inflacija u SAD-u pokazuje ohrabrujuće znake smirivanja

Porast općeg nivoa cijena i dalje je previsok, ali se ekonomski parametri kreću u pravom smjeru, kaže Adriana Kugler, guvernerka Američke centralne banke.

Kugler je trenutni nivo kamatnih stopa FED-a opisala kao dovoljno restriktivan za smanjenje inflacije (Joshua Roberts / Reuters)

Guvernerka Američke centralne banke (Federalne rezerve, FED) Adriana Kugler rekla je da inflacija u SAD-u pokazuje ohrabrujuće znake smirivanja.

Dodala je da je porast općeg nivoa cijena i dalje previsok, ali i da se ekonomski parametri kreću u pravom smjeru, što bi moglo dovesti do smanjivanja referentne kamatne stope kasnije ove godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema njenim riječima, potreban je bolji napredak u vraćanju inflacije na cilj FED-a od dva posto.

“Ako se ekonomija bude razvijala onako kako očekujem, vjerovatno će postati prikladno da se počne s ublažavanjem ekonomske politike kasnije ove godine”, rekla je Kugler.

Ekonomske projekcije

Opisala je trenutni nivo kamatnih stopa FED-a kao dovoljno restriktivan za smanjenje inflacije.

Njeno obraćanje je prvi javni komentar od prošlosedmičnog sastanka u vezi s ekonomskom politikom FED-a, kada je Američka centralna banka zadržala referentne kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 posto.

FED je, također, objavio ekonomske projekcije koje su pokazale da su njeni zvaničnici smanjili svoja očekivanja o snižavanju kamatnih stopa ove godine na jedno od tri predviđena u martu, nakon informacije o većoj inflaciji nego što se očekivalo u prvim mjesecima 2024. godine.

Izvor: Agencije