Inflacija u Crnoj Gori 5,4 posto

Na mjesečnom nivou cijene u Crnoj Gori porasle su za 0,1 posto u odnosu na april, odnosno istim tempom kao prethodnog mjeseca.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića su u maju u Crnoj Gori porasle za 2,8 posto međugodišnje, namještaja i opreme za domaćinstvo 2,5 posto, usluga restorana i hotela 10,2 posto (Karl-Josef Hildenbrand / dpa via Getty Images)

Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori je u maju, sa aprilskih 5,4 posto, pala na 4,9 posto, objavila je Crnogorska uprava za statistiku (Monstat).

Cijene hrane i bezalkoholnih pića su u maju porasle za 2,8 posto međugodišnje, namještaja i opreme za domaćinstvo 2,5 posto, usluga restorana i hotela 10,2 posto, ali u svim spomenutim slučajevima je rast cijena bio sporiji nego u aprilu.

Nasuprot tome, cijene prijevoza su porasle za 5,4 posto međugodišnje, istim tempom kao u uslugama komunikacija, što predstavlja ubrzanje u odnosu na vrijednosti iz aprila.

Isti tempo rasta cijena kao i u aprilu

Cijene alkoholnih pića i duhana su porasle za 4,1 posto međugodišnje, dok je obrazovanje poskupjelo za 2,7 posto. Te vrijednosti se nisu promijenile u odnosu na april.

Na mjesečnom nivou cijene u Crnoj Gori porasle su za 0,1 posto u odnosu na april, odnosno istim tempom kao prethodnog mjeseca, javlja Tanjug.

Izvor: Agencije