Dioničari Tesle odobrili Musku ‘plaću’ u iznosu 56 milijardi dolara

Iznos koji su Elonu Musku odobrili dioničari mogao bi postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj historiji.

'Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu, nego počinjemo novu knjigu', izjavio je Musk (Jonathan Ernst / Reuters)

Dioničari Tesle odobrili su izvršnom direktoru Elonu Musku isplatu 56 milijardi dolara na ime plaće i ostalih beneficija kao znak da odobravaju njegovo vodstvo i kao poticaj da zadrži svoj fokus na toj kompaniji, svom najvećem izvoru bogatstva. Taj iznos bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj historiji.

Također, dioničari Tesle odobrili su preseljenje kompanije iz savezne države Delaware u Texas, a ponovno su u Upravni odbor izabrali i Muskova brata Kimbala Muska te sina medijskog mogula Ruperta Murdocha, Jamesa Murdocha, izvijestili su iz Tesle o odlukama dioničara na godišnjoj skupštini.

Ujedno, dioničari su povećali nivo svoje kontrole tako što su odobrili prijedloge da se skrati trajanje mandata članovima Upravnog odbora na godinu dana te da se snizi potreban broj glasova za izglasavanje odluka, za što će sada biti potrebna tek jednostavna većina, prenosi Reuters.

„Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu, nego počinjemo novu knjigu“, izjavio je Musk za vrijeme skupštine.

Podrška malih dioničara

Odluku o plaći i ostale odluke dioničari su izglasali velikom većinom, što naglašava podršku koju Musk uživa kod malih dioničara Tesle, od kojih su mnogi veliki obožavatelji tog milijardera.

Prijedlog o golemom kompenzacijskom paketu prošao je uprkos protivljenju nekih velikih institucionalnih ulagača i kompanija posrednika, no Musk bi se mogao suočiti s dugom pravnom borbom da uvjeri sudiju iz države Delaware, koji je početkom godine poništio taj paket, opisavši ga „neshvatljivim“. Musk bi se mogao suočiti i s novim tužbama u vezi s tom isplatom.

Zeleno svjetlo dioničara za isplatu goleme plaće služi i kao potvrda da ulagači ne žele riskirati budućnost kompanije. Početkom godine Musk je zaprijetio da će raditi proizvode s umjetnom inteligencijom i robotikom izvan Tesle ako ne uspije steći dovoljnu kontrolu glasanja, što se u suštini odnosilo na odobravanje kompenzacijskog paketa za 2018. godinu.

Musk je preusmjerio fokus kompanije na robotaksije, odgodivši proizvodnju jeftinijih električnih automobila za masovno tržište. Cijena Tesline dionice pala je 60-ak posto u odnosu na vrhunac iz 2021. jer je prodaja električnih vozila usporena, a Muskova pažnja „šeta“ između Tesle i drugih kompanija koje vodi, prenosi Hina.

Izvor: Agencije