BMW: Najavom carina na kineske automobile Komisija škodi evropskim interesima

Evropska komisija je najavila da bi od početka jula mogla uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto.

Prijetnja carinama naišla je na val kritika u Njemačkoj vladi i poslovnim krugovima (Annegret Hilse / Reuters)

Evropska komisija škodi evropskim interesima najavom kaznenih carina na uvoz električnih automobila iz Kine, izjavio je šef njemačkog proizvođača automobila BMW-a, nadovezavši se na pozive iz Vlade na pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja trgovinskog sukoba.

Komisija je najavila da bi od početka jula mogla uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog “nepoštenih subvencija” proizvođačima, prenosi Hina.

Dodali su, ipak, da su stupili u kontakt s kineskim vlastima kako bi razmotrili moguća rješenja, u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Prijetnja carinama naišla je na val kritika u Njemačkoj vladi i poslovnim krugovima.

Ministar prometa Volker Wissing upozorio je da bi carine negativno utjecale na njemačke kompanije.

“Kaznene carine EK-a pogodit će njemačke kompanije i njihove vrhunske proizvode. Vozila moraju pojeftiniti kroz žešću konkurenciju, otvorena tržišta i znatno bolje uvjete proizvodnje u EU, a ne kroz trgovinske ratove i zatvaranje tržišta”, napisao je ministar prometa na društvenoj mreži X.

‘Carinska utrka’

Ministar ekonomije Robert Habeck zatražio je pregovore kako bi se izbjegla “carinska utrka” s azijskim divom, upozorivši da EU riskira eskalaciju trgovinskog sukoba.

“Ključno je da sada razgovaramo”, naglasio je njemački ministar ekonomije. “Carine su uvijek posljednja opcija i politička mjera i često su najgore rješenje.”

Njemačka je orijentirana na trgovinu i izvoz i potrebno joj je otvoreno tržište i ravnopravna utakmica, rekao je Habeck.

“Bilo bi uistinu loše kada bi se carine koristile kao protekcionistički alat, kada bismo ušli u carinsku utrku s Kinom”, zaključio je, nadovezujući se na glasove iz kineskih državnih krugova da bi Peking trebao podići carine na uvoz velikih automobila s pogonom na benzin.

‘Pogrešan put’

Šef BMW-a Oliver Zipse složio se s ministrom ekonomije, ocijenivši da su carine “pogrešan put” i da bi protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih nameta i izolacije.

“Evropska komisija škodi evropskim kompanijama i evropskim interesima”, ustvrdio je Zipse.

“Sa stajališta BMW Grupe, protekcionističke mjere poput uvođenja uvoznih carina ne pomažu nam u utakmici na međunarodnim tržištima”, poručio je šef njemačkog proizvođača luksuznih vozila.

BMW u Kini proizvodi električni SUV BMW iX3 i električni Mini Cooper, koje prodaje na tržištu Evropske unije. U matičnoj Njemačkoj proizvode modele 4, 6, 7, i7 i 8, koje izvoze u Kinu.

Evropski parlament citirao je, u izvještaju objavljenom u oktobru, navode “više izvora da kineske kompanije (primjerice BYD, Nio i Xpeng) još izvoze relativno malo automobila i da dvije trećine kineskog uvoza u EU čine vozila koje etablirane kompanije iz EU-a i SAD-a proizvode u Kini”.

Izvor: Agencije