Kina o evropskim carinama: Ni činjenica, ni pravne osnove

Evropska komisija je obavijestila kineske proizvođače električnih vozila o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode, koje će stupiti na snagu početkom jula.

Na automobile kompanije BYD će se ubuduće odnositi carina od 17,4 posto, Geely će plaćati 20 posto, a SAIC 38,1 posto (Aly Song / Reuters)

Kina je izrazila snažno nezadovoljstvo i protivljenje planu Evropske unije da uvede privremene carine na uvoz kineskih električnih vozila. Prema objavi Kineskog ministarstva trgovine, Unija je tim potezom ignorirala činjenice i pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO), politizirajući ekonomska i trgovinska pitanja.

„Kina upućuje apel EU-u da odmah ispravi svoje loše poteze, primijeni važne konsenzuse postignute tokom nedavnog trilateralnog sastanka Kina – Francuska – EU i rješava ekonomske i trgovinske nesuglasice kroz dijalog“, naveo je glasnogovornik Ministarstva trgovine.

Najavio je i da će Kina poduzeti sve neophodne mjere da odbrani legitimna prava i interese kineskih kompanija, prenijela je Xinhua.

Prema njegovim riječima, „EU je tim potezom ignorirala ponovljene oštre primjedbe Kine, kao i apele vlada i industrije u državama članicama Unije“. Zbog toga je Kina, kako je rekao, „duboko zabrinuta“.

„Nalazi evropske strane nemaju ni činjeničnu, niti pravnu osnovu. Evropska komisija je ignorirala činjenicu da prednosti kineske industrije električnih vozila potiču iz otvorenosti i konkurentnosti. Evropska komisija je, također, zanemarila pravila WTO-a i propustila da prizna punu saradnju relevantnih kineskih kompanija tokom istrage“, ističe glasnogovornik.

Eskalacija trgovinskih problema

Službeni Peking smatra da je Komisija, proizvoljno kreirajući i preuveličavajući kineska izdvajanja za subvencije, kao i zloupotrebljavajući dostupne činjenice, presudila da je Kina ponudila subvencije na pretjerano visokim nivoima.

„Takva akcija je očigledan protekcionizam koji će stvoriti i eskalirati trgovinska trvenja“, naveo je glasnogovornik, ocjenjujući da taj potez ne samo da podriva legitimna prava i interese kineske industrije električnih vozila, već i narušava globalne automobilske industrijske i lance snabdijevanja, uključujući i one u EU.

Komisija je ranije obavijestila kineske proizvođače električnih vozila o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode, koje će stupiti na snagu početkom jula. Na automobile kompanije BYD će se ubuduće odnositi carina od 17,4 posto, Geely će plaćati 20 posto, a SAIC 38,1 posto. Ostali kineski proizvođači automobila će plaćati carine od 21 posto, dok kompanije koje nisu sarađivale u istrazi EU-a o subvencijama očekuje carina od 38,1 posto. Do sada su carine na uvoz kineskih električnih automobila iznosile 10 posto.

Izvor: Agencije