Apple vodeća kompanija po vrijednosti u svijetu

Vrijednost dionica kompanije Apple porasla je na novi rekord od 207,15 dolara nakon što je firma, na svojoj godišnjoj konferenciji za programere, najavila nove proizvode na bazi umjetne inteligencije.

Apple je najavio da će inkorporirati generativnu AI tehnologiju u svoje izvorne aplikacije i najnovije uređaje (Aly Song / Reuters)

Američka tehnološka kompanija Apple postala je najvrednija kompanija na svijetu, nakon što je ostvarila tržišnu kapitalizaciju od 3.300 milijardi dolara na berzanskom listanju, čime je prevazišla vrijednost Microsofta, koji je ostao na 3.200 milijardi dolara.

Vrijednost dionica kompanije Apple porasla je na novi rekord od 207,15 dolara nakon što je firma, na svojoj godišnjoj konferenciji za programere, najavila nove proizvode na bazi umjetne inteligencije (AI), javlja CNBC.

Takav skok zabilježen je nakon što su dionice u utorak porasle za više od sedam posto na rekordno visok nivo, što se nastavilo rastom i dan kasnije za još četiri posto.

Usponu pridonijela umjetna inteligencija

Apple je najavio da će inkorporirati generativnu AI tehnologiju u svoje izvorne aplikacije i svoje najnovije uređaje, s funkcijama koje se kreću od tehnologije za pomoć pri pisanju do emoticona generiranih umjetnom inteligencijom.

Mnogi analitičari smatraju da će nove funkcije umjetne inteligencije, nazvane Apple Intelligence, navesti korisnike da kupuju nove iPhone uređaje.

Microsoft i Apple se mijenjaju na vodećoj poziciji, a nedavno se u utrku umiješala i Nvidia koja je nakratko bila najvrednija svjetska kompanija, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije