Nakon SAD-a i EU diže carine na električne automobile iz Kine

Carine za uvoz kineskih električnih automobila sada u EU iznose 10 posto, a mogle bi biti povećane na 17,4 posto za najvećeg kineskog proizvođača BYD, 20 posto za Geely i 38,1 posto za SAIC.

Postoji strah evropskih proizvođača da bi Kina mogla uzvratiti uvođenjem carina na njihove automobile, što bi moglo dovesti do trgovinskog rata (Denis Balibouse / Reuters)

Evropska komisija je najavila da od 4. jula namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

U okviru istrage, koja je otvorena u oktobru prošle godine i koja još traje, Komisija je privremeno zaključila da kineski proizvođači baterijskih električnih vozila (BEV) imaju koristi od neopravdanog subvencioniranja, što može nanijeti ekonomske štete proizvođačima BEV-a u Uniji.

Prema uredbi EU-a, Komisija je obavezna zainteresiranim stranama unaprijed najaviti namjeravano uvođenje privremenih mjera, prenosi Hina.

S tim u vezi, Komisija je kontaktirala kineske vlasti kako bi razgovarala o tim privremenim nalazima i istražili moguće načine za rješavanje problema neopravdanih subvencija prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Carine za uvoz kineskih električnih automobila sada u EU iznose 10 posto. Komisija je najavila da bi carine mogle biti povećane na 17,4 posto za najvećeg kineskog proizvođača BYD, 20 posto za Geely i 38,1 posto za SAIC. Za ostale kineske proizvođače, koji su sarađivali u istrazi, prosječna carina trebala bi biti 21 posto, a za one koje nisu – carina bi bila 38,1 posto.

Strah od kineskog odgovora i trgovinskog rata

Najavljene carinske stope zasad nisu na snazi. Navedeni kineski proizvođači mogu do 4. jula dati svoje komentare o opravdanosti izračuna tih carinskih stopa. Najkasnije do 4. jula Komisija će u Službenom listu objaviti uredbu u kojoj se objašnjavaju privremeni nalazi koji su doveli do takvih carinskih stopa.

Ne dođe li do pomaka u pregovorima s kineskim vlastima, EU će te carine privremeno uvesti obračunato od 4. jula, no zapravo bi ih carinske vlasti u Uniji mogle početi naplaćivati tek kada bude objavljena konačna odluka o uvođenju kaznenih carina. To bi se trebalo dogoditi najkasnije četiri mjeseca nakon uvođenja privremenih mjera.

Evropski proizvođači električnih automobila koji imaju proizvodne pogone u EU već dugo se žale zbog nelojalne konkurencije električnih automobila proizvedenih u Kini, jer tamošnji proizvođači uživaju znatno povoljnije uvjete u opskrbnim lancima i zbog toga mogu ponuditi znatno jeftinija vozila.

Međutim, postoji bojazan nekih evropskih proizvođača, ponajviše njemačkih, koji su veoma ovisni o izvozu na kinesko, najveće tržište automobila na svijetu, da bi Kina mogla uzvratiti uvođenjem carina na njihove automobile, što bi moglo dovesti do trgovinskog rata, prenosi Hina.

Izvor: Agencije