Johnson & Johnson će platiti 700 miliona dolara zbog obmane potrošača

Isplatom su riješene optužbe da je farmaceutski div obmanuo potrošače o sigurnosti svojih proizvoda u prahu na bazi talka.

Johnson & Johnson je negirao da njegovi proizvodi u prahu na bazi talka uzrokuju rak (Justin Sullivan/Getty Images via AFP)

Johnson & Johnson pristao je platiti 700 miliona dolara za rješavanje tužbi u Sjedinjenim Američkim Državama da obmanjuje kupce o sigurnosti svojih proizvoda u prahu na bazi talka.

Isplata J&J-a rješava istragu koju je vodilo više od 40 američkih država o marketingu dječijeg pudera i drugih proizvoda na bazi talka, koji su sadržavali tragove azbesta koji uzrokuje rak.

“Targetiranje zajednica kozmetičkim proizvodima koji sadrže opasne supstance nije samo nezakonito, već je i veoma okrutno”, rekla je državna tužiteljica New Yorka Letitia James.

“Nikakva količina novca ne može poništiti bol uzrokovanu proizvodima Johnson & Johnsona prepletenim talkom, ali danas porodice mogu biti uvjerene da je kompanija odgovorna za štetu koju je nanijela, a njeni opasni proizvodi više neće biti na policama u New Yorku. Oni koji vrijeđaju naše zajednice, narušavaju njihovo zdravlje i krše naše zakone suočit će se s punom snagom moje kancelarije.”

Prema uslovima nagodbe, multinacionalna kompanija sa sjedištem u New Brunswicku, u New Jerseyju, trajno će zaustaviti proizvodnju, marketing i prodaju svih proizvoda za tijelo koji sadrže talk.

J&J, koji je svoje pudere na bazi talka uklonio s polica u Sjevernoj Americi 2020. godine i zaustavio njihovu prodaju na globalnom nivou prošle godine, nije priznao nedjelo i tvrdi da njegovi proizvodi ne uzrokuju rak.

Deseci hiljada tužbi

Nagodba ne rješava desetke hiljada tužbi koje su podnijeli potrošači koji tvrde da su im proizvodi ove kompanije uzrokovali rak.

Prošlog mjeseca kompanija je saopćila da će krenuti s nagodbom od 6,475 milijardi dolara kako bi riješila 99,75 posto neriješenih tužbi u SAD-u.

Istrage New York Timesa i novinske agencije Reuters otkrile su da su direktori J&J-a desetljećima skrivali zabrinutost da bi njihovi puderi za bebe mogli sadržavati azbest.

Studija objavljena u Journal of the American Medical Association 2020. godine nije pronašla statističku vezu između korištenja pudera u genitalnom području i raka jajnika kod žena.

Izvor: Al Jazeera