Italijanski modni brendovi pod istragom zbog izrabljivanja radnika

Italijanska istraga otkrila je nezakonite uvjete rada u četiri dobavljača proizvođača torbica marke Dior.

Istraga je pokazala je da je mali proizvođač Dioru za izradu torbice zaračunavao samo 53 eura, a modna kuća potom ju je prodavala u trgovinama po cijeni od 2.600 eura (EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES) (EPA)

Italijanski tužitelji otvorili su istragu o mogućem izrabljivanju radnika u opskrbnim lancima desetak modnih brendova, rekao je Reutersu dobro upućen izvor, signaliziravši nastavak provjera potencijalno nezakonitih uvjeta rada koje su rezultirale imenovanjem posebnog upravitelja u ogranku francuskog modnog diva LVMH.

Sud u Milanu imenovao je posebnog upravitelja u proizvođaču torbica marke Dior u vlasništvu francuskog LVMH-a.

Nakon inspekcija na terenu i provjera podataka o potrošnji električne energije tužitelji su zaključili da su radnici radili prekovremeno, često dugo u noć i za vrijeme praznika. Neki su noćili u objektima u kojima su radili, nisu imali redovne ugovore, a dvoje ih je ilegalno uselilo u Italiju.

U aprilu sud je preduzeo slične mjere i u kompaniji u vlasništvu italijanskog modnog dizajnera Giorgia Armanija, na temelju optužbe da je “krivično odgovorna za propuste” u nadzoru dobavljača. Iz Armani Groupa rekli su tada da su uvijek nastojali “minimizirati zlopotrebe u lancu snabdijevanja”.

Francuski div LVMH odbio je komentirati odluku milanskog suda.

Milanski tužitelji i italijanska policija istražuju i male proizvođače koji opskrbljuju desetak drugih brendova, rekao je izvor za Reuters, ne navodeći pojedinosti jer su informacije povjerljive.

Cilj imenovanja posebnog komesara je dati vremena podružnicama modnih brendova da otklone probleme u lancu snabdijevanja, nastavljajući s proizvodnjom.

Pod istragom nisu ni LVMH niti Armani već dobavljači, pokazuju kopije sudskih odluka u koje je Reuters imao uvid.

‘Made in Italy’

Milanski tužitelji u posljednjih desetak godina provode istrage u kompanijama koje posreduju u zapošljavanju, sumnjajući da nezakonito zapošljavaju radnike i izbjegavaju plaćanje poreza i socijalnih i penzionih doprinosa kako bi smanjile troškove usluga.

Na meti istraga uglavnom su bili sektori logistike, transporta i usluga čišćenja, zbog prakse zapošljavanja radnika uz posredovanje agencija koje bi iskrsnule da bi im se za nekoliko godina izgubio svaki trag.

Fokus se potom prebacio na modni sektor, u kojem su ovogodišnje istrage razotkrile slične probleme.

Otprilike polovina svjetske luksuzne robe proizvodi se u Italiji, izračunala je konsultantska kuća Bain, a model uključuje hiljade malih proizvođača koji opskrbljuju velike brendove i zauzvrat stiču pravo da na svojim proizvodima istaknu cijenjenu oznaku “Made in Italy”, prenijela je Hina.

Najnovija milanska istraga pokazala je da je mali proizvođač Dioru za izradu torbice zaračunavao samo 53 eura, a modna kuća potom ju je prodavala u trgovinama po cijeni od 2.600 eura.

Prema italijanskom zakonu, brendovi koji proizvodnju prepuštaju vanjskim dobavljačima preuzimaju obavezu provjere uvjeta rada.

Izvor: Agencije