Članice G20 žele što više različitih deviza u rezervama

Snažna američka ekonomija, postrožena monetarna politika i geopolitički rizici potakli su jačanje dolara, što je otvorilo raspravu o njegovoj dominaciji i neproporcionalnoj ulozi u svjetskoj ekonomiji.

Kontinuirani pad udjela dolara i povećanje udjela netradicionalnih valuta odražavaju ponašanje nekolicine zemalja s velikim rezervama (Getty Images)

Većina članica grupe G20 teži širokoj lepezi deviza u rezervama zbog ekonomske neizvjesnosti i geopolitičkog rizika, utvrdio je Međunarodni monetarni fond, ukazujući na smanjeni udio dolara i pojačanu kupovinu valuta poput kineskog renminbija.

Snažna američka ekonomija, postrožena monetarna politika i geopolitički rizici potakli su jačanje dolara, što je otvorilo raspravu o njegovoj dominaciji i neproporcionalnoj ulozi u svjetskoj ekonomiji, navodi MMF.

Ekonomska fragmentacija i potencijalno stvaranje odvojenih blokova u globalnoj ekonomskoj i financijskoj aktivnosti mogli bi istodobno potaknuti neke zemlje da, uz dolar, koriste i u deviznim portfeljima drže i druge međunarodne i rezervne valute, prenosi Hina.

Udio dolara u alociranim deviznim rezervama centralnih banaka i vlada postepeno se smanjivao u protekla dva desetljeća, prema najnovijim podacima iz MMF-ovog valutnog sastava službenih deviznih rezervi (COFER), a trend nije pratilo odgovarajuće povećanje udjela eura, jena i funte.

Vrijednost dolara uglavnom nepromijenjena

Povećao se udio netradicionalnih rezervnih valuta, uključujući australski i kanadski dolar, kineski renminbi, južnokorejski won, singapurski dolar i nordijske valute, utvrdio je MMF.

Uglavnom, nepromijenjena vrijednost dolara u protekla dva desetljeća i njegov smanjeni udio u globalnim rezervama navodi na zaključak da su se centralne banke postepeno udaljavale od dolara.

Tržišni udio povećao je kineski renminbi, čiji dobitak odgovara četvrtini pada udjela dolara, utvrdio je MMF, podsjećajući da Kineska vlada promovira internacionalizaciju domaće valute na više frontova, uključujući razvoj prekograničnog plaćanja.

Kontinuirani pad udjela dolara i povećanje udjela netradicionalnih valuta odražavaju, prema nekim tumačenjima, ponašanje nekolicine zemalja s velikim rezervama. Rusija tako ima geopolitičke razloge da bude oprezna s dolarima, a Švicarska teži euru budući da joj je eurozona susjed i najvažniji trgovinski partner, navodi MMF.

Izvor: Agencije