Volvo seli proizvodnju električnih vozila iz Kine u Belgiju

Budući da je Evropska komisija otvorila istragu o mogućim kineskim subvencijama, koja bi mogla rezultirati carinama na uvoz, kompanija je počela razmišljati o obustavi prodaje u Evropi.

Selidba proizvodnje modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju riješila bi problem mogućih carina i skinula s dnevnog reda opciju obustave prodaje vozila (Claudio Breciani / TT News Agency via Reuters)

Švedski Volvo Cars počeo je seliti proizvodnju električnih vozila iz Kine u Belgiju, procijenivši da će Evropska unija uvesti carine na uvoz.

Volvo je u vlasništvu kineskog Geelyja i proizvodi električna vozila u Kini. Budući da je Evropska komisija otvorila istragu o mogućim subvencijama, koja bi mogla rezultirati carinama, kompanija je počela razmišljati o obustavi prodaje u Evropi, izvijestio je londonski list The Times, pozivajući se na izvore u kompaniji.

Selidba proizvodnje modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju riješila bi problem mogućih carina i skinula s dnevnog reda opciju obustave prodaje vozila, objašnjava The Times. Kompanija bi u Belgiju mogla preseliti i proizvodnju nekih modela namijenjenih britanskom tržištu, dodaje list.

Volvo nije odmah odgovorio na Reutersov upit da komentira izvještaj.

Dugotrajna istraga

Evropska komisija otvorila je istragu o mogućim subvencijama kineskih proizvođača električnih vozila početkom oktobra, utvrdivši da je njihov udio na evropskom tržištu skočio s jedan na osam posto i da bi do iduće godine mogao dosegnuti 15 posto.

„Više izvora naglasilo je da kineske kompanije (na primjer BYD, Nio i Xpeng) još izvoze relativno mali broj automobila i da dvije trećine kineskog uvoza u EU otpada na vozila koje etablirane kompanije iz EU i SAD-a proizvode u Kini“, utvrdio je Evropski parlament prošle jeseni.

Komisija mora zaključiti istragu u roku 13 mjeseci. Najkasnije u roku devet mjeseci od početka istrage mogu uvesti privremene carine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije