Stambeni kvadrati u velikim ekonomijama nedostupni i narednih godina

Cijene stambenih nekretnina porast će ove godine na većini glavnih tržišta više od četiri posto zbog kaskanja ponude i procjena da će centralne banke uskoro sniziti kamatne stope.

Reuters je proveo istraživanje od 9. do 30. maja na tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Indiji, Australiji i Novom Zelandu (Reuters/ Yann Tessier)

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežat će povećanje ponude cjenovno dostupnog stambenog prostora u narednim godinama i vlade moraju poduzeti odlučnije mjere kako bi riješile problem, pokazala je Reutersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

Cijene stambenih nekretnina porast će ove godine na većini glavnih tržišta više od četiri posto zbog kaskanja ponude i procjena da će centralne banke uskoro sniziti kamatne stope. Prognozirana stopa rasta relativno je skromna budući da su cijene nekretnina već sada vrlo visoke, prenosi Hina.

Anketa je također pokazala da će cijene stambenih nekretnina nastaviti rasti na svih sedam glavnih tržišta obuhvaćenih istraživanjem, uz izuzetak Njemačke. Reuters je proveo istraživanje od 9. do 30. maja na tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Indiji, Australiji i Novom Zelandu.

Akutna nestašica cjenovno dostupnih, prvih stambenih nekretnina višegodišnji je problem koji se dodatno produbio tokom pandemije i vjerovatno neće biti riješen tako skoro, mišljenje je stručnjaka iz Reutersove ankete. To navodi na zaključak da će većina novih kupaca stanova morati nabaviti još novca ili odgoditi kupovinu dok ne skupi dovoljno novca za polog.

Sve više beskućnika

Velika većina analitičara, njih 93 posto, smatra kako će ponuda cjenovno dostupnih stanova kaskati za potražnjom, a više od jedne trećine očekuje da će kaskati i potražnja. Preostalih sedam posto očekuje, s druge strane, da će ponuda premašiti potražnju, ali niko od njih ne predviđa da će razmak biti značajan.

S obzirom na sve veći broj beskućnika u razvijenom svijetu i na pojačani fokus firmi na gradnju vrhunskih stanova i zanemarivanje osnovnog stambenog prostora za one koji očajnički trebaju krov nad glavom, učestali su pozivi vladama da ulože više napora u rješavanje problema.

Gotovo tri četvrtine ispitanika u Reutersovoj anketi smatra da bi se vlade trebale više angažirati na poboljšanju ponude cjenovno dostupnog stanovanja.

Izuzetak je SAD čija se Vlada, po mišljenju neznatne većine anketiranih analitičara, ne bi trebala uplitati u ponudu, utvrdio je Reuters.

Izvor: Agencije