Njemačka olakšala ulazak radnicima iz zemalja izvan Evropske unije

Na snagu je stupila i proširena regulativa koja dvostruko većem broju državljana zemalja Zapadnog Balkana omogućava da znatno lakše odu u Njemačku na neodređeno vrijeme.

Nova pravila su uvedena u cilju smanjenja birokratije i skraćivanja procedure (Jana Rodenbusch / Reuters / Ilustracija) (Reuters)

U Njemačkoj su stupila na snagu nova pravila u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, koja omogućavaju ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana, uz uvjet da su ispunjeni određeni kriteriji.

Još jedan element pravila koja stupa na snagu u Njemačkoj je proširenje regulative za državljane zemalja Zapadnog Balkana, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke, prenosi Tanjug.

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vrijeme u Njemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je dvostruko više nego do sada, navedeno je na web-stranici Ministarstva.

‘Karta šanse’

Nova pravila, poznata kao “karta šanse” za traženje posla, važe za one sa najmanje dvije godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena. Također je potrebno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahtjeva može da uđe u Njemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa njemačkom kompanijom prije nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Njemačku da radi.

Kako je navedeno, nova pravila su uvedena u cilju smanjenja birokratije i skraćivanja procedure, a dio su sveobuhvatnog zakona koji ima za cilj rješavanje nedostataka kvalifikovane radne snage u Njemačkoj.

Izvor: Agencije