Njemački hotelijeri i ugostitelji ne mogu naći osoblje za Euro

Ugostitelji s poteškoćama pronalaze novo osoblje koje je djelomično napustilo branšu tokom pandemije zbog slabe zarade.

Ugostitelji konobarima, u pravilu, plaćaju oko 13 eura po satu (Hannibal Hanschke / EPA-EFE - Ilustracija)

Njemački ugostitelji i hotelijeri očekuju rekordnu posjetu tokom Evropskog prvenstva u nogometu, ali istovremeno strahuju zbog manjka osoblja, javljaju njemački mediji.

„Na tržištu je gotovo nemoguće pronaći osoblje. Morat ćemo se snaći i na određeno vrijeme preko privatnih agencija za posredovanje privući osoblje iz drugih branši“, kaže za javni servis ARD Sami Nofal, menadžer hotela Heiner's Parkhotel u zapadnonjemačkom Gelsenkirchenu gdje će, između ostalog, biti odigrane utakmice selekcija Srbije i Engleske.

U sklopu hotela se nalazi i velika terasa na kojoj će biti organizirana i javna praćenja utakmica EP-a, koji se od 14. juna do 14. jula održava u Njemačkoj.

„Osoblje ‘posuđeno’ tokom Eura nas košta osjetno više, ali nemamo izlaza“, kaže Nofal, prenosi Hina.

Izbjeglicama veća socijalna pomoć od ugostiteljske plate

Ugostitelji širom Njemačke uoči EP-a s poteškoćama pronalaze novo osoblje koje je djelomično napustilo branšu tokom pandemije.

Sindikati djelatnika u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatraju da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i velikim dijelom se nisu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.

„To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zašto osoblje okreće leđa ugostiteljstvu“, saopćio je NGG.

Ugostitelji konobarima, u pravilu, plaćaju oko 13 eura po satu.

Udruženja ugostitelja razlog u kadrovskim problemima prvenstveno vide u „akademizaciji“ društva i demografskim promjenama.

Kritičari socijalne politike aktuelne vlade ukazuju i na to da je milione izbjeglica koje su od 2015. stigle u Njemačku teško pridobiti za ove poslove jer su u pravilu socijalne povlastice više od zarade u ugostiteljstvu. Osim toga, izbjeglice i azilanti u pravilu ne vladaju njemačkim jezikom u dovoljnoj mjeri da bi radili direktno s mušterijama.

Izvor: Agencije