Volkswagen će praviti jeftinija električna vozila, ali od 2027.

Volkswagen se za proizvodnju električnih automobila po početnoj cijeni od 20.000 eura odlučio kako bi se uspješnije nadmetao na tržištu, prije svega s jakim kineskim rivalima.

Uprkos niskoj cijeni planirani početni model će postaviti standarde u pogledu tehnologije, dizajna i kvaliteta, najavljuje Volkswagen (Fabrizio Bensch / Reuters - Illustration)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen pravit će električna vozila po početnoj cijeni od 20-ak hiljada eura. Svjetska premijera novog automobila planirana je 2027. godine, prenio je Reuters.

Oliver Blume, izvršni direktor Volkswagena, smatra da kompanija treba kombinirati „jasnu posvećenost Evropi kao industrijskoj lokaciji, evropskoj industrijskoj politici i na kraju da djeluje u interesu evropskih kupaca“.

Prema riječima Thomasa Schaefera, šefa marketinga njemačkog proizvođača, uprkos niskoj cijeni planirani početni model će postaviti standarde u pogledu tehnologije, dizajna i kvaliteta.

Suočavanje s kineskim rivalima

Agencija Tanjug prenosi kako se Volkswagen na takav potez odlučio kako bi se uspješnije nadmetao na tržištu, prije svega s jakim kineskim rivalima, od kojih neki imaju prednost od 30 posto manjih troškova u odnosu na zapadne konkurente.

Kompanija sa sjedištem u Wolfsburgu nedavno je objavila kako evropska industrija ima 2-3 godine da se pripremi za konkurentske prijetnje i upozorila da je opstanak automobilskog sektora svakako ugrožen.

Izvor: Agencije