Njemačke kompanije očekuju stagnaciju privrede u ovoj godini

Prema istraživanju, tek nešto manje od 30 posto kompanija trenutnu poslovnu klimu smatra pozitivnom, a više od 25 posto lošom.

Proizvodnja u pogonu proizvođača automobila Mercedes u Sindelfingenu kod Stuttgarta (Reuters /Wolfgang Rattay)

Njemačku ekonomiju koči slaba domaća potražnja, a probleme joj zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK), prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Ekonomska aktivnost ne slabi, ali ni ne jača, rekao je izvršni direktor DIHK-a Martin Wansleben na predstavljanju rezultata istraživanja u Berlinu. Prema istraživanju, tek nešto manje od 30 posto kompanija trenutnu poslovnu klimu smatra pozitivnom, a više od 25 posto lošom.

Više od polovine kompanija brinu kontinuirani visoki troškovi energije i sirovina, manjak kvalificirane radne snage i troškovi rada, navode autori istraživanja.

Veliki strukturni izazovi

“To pokazuje da je konkurentnost brojnih kompanija i Njemačke u cjelini trenutno pod velikim pritiskom”, konstatira Wansleben.

“Izjalovile su se nade iz proteklih mjeseci da bi motor domaćih kompanija mogli biti dobro poslovanje u inozemstvu ili oporavak domaće potražnje”, zaključio je čelnik DIHK-a. “Dogodilo se upravo suprotno: ekonomiju i dalje koče slaba domaća potražnja i veliki strukturni izazovi.”

Samo četvrtina anketiranih firmi planira veća ulaganja i stručnjak udruženja upozorava na “alarmantne naznake postepene deindustrijalizacije”.

U ovoj godini DIHK predviđa stagnaciju ekonomije, a Vlada i vodeći ekonomski instituti u najboljem slučaju tek marginalni rast, navode agencije.

Izvor: Agencije