SAD želi da zemlje G7 ‘podignu zid’ prema Kini

Politika prema Kini je ključna tema koju američka ministrica financija Janet Yellen promovira na sastanku s kolegama iz Grupe sedam (G7) u italijanskom odmaralištu Stresa.

Yellen od ministara financija G7 i guvernera centralnih banaka traži 'dogovor o konceptu' plana da se prihodi od gotovo 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine iskoriste za podršku Ukrajini (Massimo Pinca / Reuters)

Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je da zemlje s tržišnom ekonomijom trebaju podići “zid protivljenja” prema Kini zbog njenih industrijskih politika koje vodi država.

Politika prema Kini je ključna tema koju Yellen promovira na sastanku ministara financija Grupe sedam (G7) u italijanskom odmaralištu Stresa, prenosi Tanjug.

Yellen je, također, rekla na konferenciji za novinare da od ministara financija G7 i guvernera centralnih banaka traži “opšti dogovor o konceptu” plana da se prihodi od gotovo 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine iskoriste za podršku Ukrajini, prenosi Reuters.

Kineska prekomjerna proizvodnja

Francuski ministar financija Bruno Le Maire je uoči sastanka G7 poslao sličnu poruku kada je rekao da Grupa sedam treba biti ujedinjena u suočavanju s kineskom navodno prekomjernom proizvodnjom koja se na zapadu označava i kao “višak kapaciteta”.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine je 27. aprila objavilo da termin “višak kapaciteta” nije tržišni zaključak nego “laž i primjer protekcionizma SAD-a” koji želi suzbiji privredni rast Kine, prenijeli su kineski mediji.

Izvor: Agencije